Dit kun je doen met overgebleven kruiden

  • Je kunt van harde kruiden (rozemarijn, tijm,  laurier) kruidenazijn of kruidenolie maken. Vul een afsluitbare pot of fles met de harde kruiden die jij lekker vindt. Zorg ervoor dat de kruiden helemaal onder de olie of azijn staan. Zo blijven de kruiden langer goed.
  • Zachte kruiden (basilicum, peterselie, bieslook, dille, salie etc.) zijn lekkerder in boters of pesto. Was en hak de kruiden die je lekker vindt fijn en meng ze door zachte boter of vijzel ze met wat olie en pijnboompitten.
  • Je kunt je eigen kruidenmixen maken voor vlees, vis of groenten. Je hebt hier wel gedroogde kruiden voor nodig. Een Italiaanse kruidenmix maak je bijvoorbeeld door 2 tl basilicum met 2 tl peterselie, 1 tl oregano, 1 tl uiensnippers, 0,5 tl tijm, 0,5 tl knoflookpoeder en een mespunt salie te mengen en eventueel peper toe te voegen. Bewaar je kruidenmix in een mooie pot met een etiket erop.
  • Je kunt ook een vinaigrette maken met verse kruiden. Zachte kruiden zijn hier geschikt voor als je de vinaigrette direct gebruikt en harde kruiden als je de vinaigrette langer wil bewaren.
  • Sommige kruiden, zoals basilicum, kun je inmaken met zout. Bedek hiervoor de bodem van een afsluitbare pot met basilicum en strooi daar een laagje zout over. Stapel zo door tot de pot vol zit. Besprenkel elke laag met olijfolie.
  • Maak zelf fruitwater en geef het een extra krachtige smaak met kruiden zoals munt, basilicum en tijm.
kruiden ritsen

Vuistregels voor het bewaren van kruiden

  • Zorg ervoor dat je overgebleven kruiden altijd op een donkere en koele plek bewaart.
  • Wikkel kruiden in een vochtige schone theedoek of keukenpapier en bewaar in de koelkast.
  • Kruiden met een sterke smaak (dragon, laurier, munt, rozemarijn, salie, tijm) kun je aan de lucht drogen. Bind de kruiden in bosjes en hang ze ondersteboven op een donkere, droge plek. Na ongeveer een week zijn de kruiden gedroogd. Heb je weinig tijd? Je kunt de kruiden ook drogen in de oven of magnetron.
  • Verse kruiden laten zich gemakkelijk invriezen. Dit kan op twee manieren. Pluk de kruiden, was ze in ijskoud water en droog ze af. Maak er een pakketje van in een diepvrieszak of bakje. Haal de ingevroren kruiden uit die je nodig hebt, je hoeft ze niet te ontdooien. De andere manier is een ijsblokjesvorm vullen met kruiden en water. Was en hak de kruiden fijn alvorens je de ijsblokjesvorm vult. De bevroren blokjes kun je per kruid in een diepvrieszak zo’n zes maanden in de vriezer bewaren. Dit laatste kun je ook doen met kruidenazijn, -olie, -boter, of pesto.
verse kruiden bewaren