Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Aubergines

Aubergines

Aubergines bevatten het stofje solanine, wat maag- en darmklachten kan veroorzaken. Eenmaal verwerkt, wordt het solaninegehalte een pak lager wat het risico op klachten quasi tot 0 herleidt. Toch is solanine erg hittebestendig, dus de aubergines goed verhitten blijft erg belangrijk als je liever geen uren in het kleine kamertje doorbrengt na het eten. 

Peulvruchten

Peulvruchten

In bonen, erwten, linzen en andere peulvruchten zit de natuurlijke gifstof lectine. Onschadelijk als het verhit wordt, maar niet wanneer je ze rauw zou eten. Vooral de werking van de darmen kan erdoor ontregeld worden, met buikpijn, diarree en misselijkheid als gevolg. Peulvruchten in blik zijn al genoeg verhit, dus moet je niet meer opnieuw koken.

Aardappelen

Aardappelen

Net zoals de aubergine behoort de aardappel tot de nachtschadefamilie en bevat het de giftige solanine. Het meeste gif zit net onder de huid, reden waarom je aardappelen best schilt. Tijdens het koken verdwijnt de rest van het gif in het kookwater, dat je daarom ook niet voor andere doeleinden mag gebruiken. Verwijder ook altijd de groene plekken en gooi groene knollen weg.

Cassave

Cassave of maniok

Deze wortelknol eten we misschien wat minder vaak dan de voorgaande voorbeelden, maar toch is het heel belangrijk om even te benadrukken waarom je maniok niét rauw mag eten. Dan bevat het namelijk de giftige stof linamarine, wat door het lichaam omgezet wordt in blauwzuur of cyanide. Zo’n vergiftiging kan onder andere leiden tot een beschadiging van de schildklier- en zenuwfunctie. Altijd schillen en koken dus.

Koekjesdeeg

Koekjesdeeg

Waar eerst enkel gewaarschuwd werd voor de rauwe eieren in koekjesdeeg, bleek uit een studie die 2 jaar geleden werd gepubliceerd in The New England Journal of Medicinedat ook bloem die in het rauwe deeg zit je doodziek kan maken. De bloem kan namelijk besmet zijn met de Shiga toxine producerende E. coli-bacterie, die ook in uitwerpselen terug te vinden is. De symptomen van een besmetting met de darmbacterie zijn onder andere buikpijn, koorts, braken en - soms bloederige - diarree. Fans van het populaire Chocolate Chip Cookie Dough ijsje van Ben & Jerry’s hoeven echter niet te vrezen. Daarvoor wordt de bloem eerst behandeld zodat mogelijke verontreiniging kan worden uitgesloten.