Hoe fijn zou het zijn als je bananen, aardbeien of limoenen langer houdbaar waren? Dat zou zorgen voor stukken minder voedselverspilling. Een Amerikaans bedrijf heeft een nieuw alternatief gevonden om fruit langer houdbaar te houden.
Deze nieuwe ontdekking maakt fruit langer houdbaar

Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.
Een laagje om fruit dat eetbaar is en dat het fruit langer goed houdt. Het klinkt simpel, maar het wordt nog niet veel gebruikt. Apeel Sciences, een Amerikaans bedrijf, ontwikkelde het en wist het in veel supermarkten in de VS te krijgen. Tegenwoordig ligt daar al volop fruit met het extra laagje, gemaakt van plantaardig materiaal uit schillen, zaden en fruit- en groentepulp.
Komend jaar zullen soortgelijke initiatieven geleidelijk aan ook in Nederland te vinden zijn, vertelt Toine Timmermans van Wageningen Universiteit, expert op het gebied van voedselverspilling en duurzame voedselbewerking. Welke bedrijven ermee bezig zijn, kan Timmermans niet zeggen. Maar in Nederland begint de coating van Apeel Sciences ook op te komen, meldt hij.
Een vinding van Australische onderzoekers van de universiteit van Newcastle biedt ook kansen. ,,Onze coating is nog niet gecommercialiseerd”, laat Rahul Thakur, onderzoeker en student aan de universiteit in Newcastle, weten. ,,Maar de coating heeft veelbelovende resultaten laten zien.” Thakur deed promotieonderzoek naar plantaardige oplossingen voor de houdbaarheid van fruit en produceerde een eetbare laag, gemaakt van rijstzetmeel. Experimenten met bananen die hij van dit laagje voorzag, lieten goede resultaten zien.
De kwaliteit van een banaan vermindert normaal gesproken met de dag. De vrucht verliest vocht en gaat rimpelen. Het Voedingscentrum legt op de eigen website uit dat de vrucht eenmaal op de fruitschaal aanbeland zijn reserves uitput, waardoor de kleur en structuur veranderen. ‘Uiteindelijk heb je een bedorven banaan die niet meer gegeten kan worden.’
De ‘eetbare schil’ die Thakur heeft ontwikkeld sluit volledig om bijvoorbeeld een banaan heen. Tijdens het rijpen in een ruimte op kamertemperatuur concludeerden de onderzoekers dat de coating remmend werkte op factoren die van invloed waren op de kwaliteit van het tropische fruit. De coating houdt zuurstof buiten en vocht binnen. De houdbaarheid van de bananen omhuld in rijstzetmeel werd verlengd met vijf dagen ten opzichte van ‘normale’ bananen.
De coating wordt nog niet gebruikt. Thakur: ,,Ik zoek nog een investeerder die met mij wil samenwerken om dit product naar een commercieel niveau te brengen. Potentiële klanten zijn bijvoorbeeld kwekers, bewerkers van voedsel en supermarkten.”
Nederland
Grote Nederlandse supermarkten als Jumbo en Albert Heijn werken nog niet met de coatings. ,,Ik begrijp dat Apeel een Amerikaanse organisatie is die nog in de beginfase van de ontwikkeling staat", zegt de woordvoerder van Albert Heijn. ,,Volgens hun informatie wordt de houdbaarheid van verse producten verhoogd omdat het vochtverlies aanzienlijk wordt beperkt.”
AH kan er nog niet veel over melden, behalve dat volop gezocht wordt in de natuur naar werkzame stoffen om de houdbaarheid en prestatie van producten te verbeteren. Albert Heijn zoekt ook andere oplossingen om groente en fruit fris en fruitig te houden. Een van de middelen die steeds meer winkels gebruiken is dry misting. Hierbij sproeit een installatie minuscule waterdruppeltjes over groente en fruit. De mist verdampt en vormt een koele, vochtige laag om het product, dat het langer houdbaar maakt.
Ook interessant
- Verrassing! Douwe Bob en MEAU te zien in special De Brigade
- Is kwark gezonder dan yoghurt?
- Wat is het verschil tussen döner, kebab en shoarma?
- 10 x onweerstaanbare recepten met zeevruchten
- Bij deze pop-up haal je een gratis ijsje
- Met deze tips is jouw gebakken rijst net zo lekker als uit de toko
- Dit zijn de 8 lekkerste gerechten met ananas
- Fred van Leer deelt zijn guilty pleasure in Rotterdam
- In dit themapark eet je bij een Michelin-sterrenchef
- Een gezellige dag in Bathmen met Sjaak
- Een herbeleving in Harlingen met Tania Kross
- Een dag vol herinneringen in Amsterdam met Stijn van Vliet
- Een lopend buffet in Olst en omstreken met Marloes Coenen
- Een reis door de kunstwereld van Nuenen met Soenil Bahadoer
- Op zoek naar de beste roti in Utrecht met Amber Brantsen
- Jamie Westland onthult zijn favoriete plekken in Den Haag
- Foodtrends: Wat eten we in 2025?
- 7x smaakvolle budgetproof recepten voor iedereen
- 12 praktische tips voor lekker én gezond eten voor weinig geld
- Let op! Deze voedingsregels veranderen per 2025