Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Grote voedings- en vleesproducenten richten zich steeds meer op het aanbieden van vleesvervangers. Zo komt steeds meer geld voor innovatie vrij, stijgt het aanbod in de schappen en krijgt de consument steeds meer keuze. Dat blijkt uit een rapport van ABN Amro, die ontwikkelingen op de markt analyseert. 

Een op de drie consumenten geeft in dit rapport aan duurzamer te willen eten, en drie op de vijf eet meerdere dagen per week bewust geen vlees. Volgens de bank is de toenemende aandacht voor duurzaamheid de grootste reden voor de groei in populariteit van vleesvervangers.

Stijging

De afgelopen vijf jaar groeide de markt voor vleesvervangers jaarlijks met gemiddeld vier procent, maar die groei versnelt. De bank verwacht voor dit én volgend jaar een stijging van tien procent en dat zorgt voor ruimte om te innoveren. Producenten laten zich steeds meer inspireren door bestaande vleesconcepten. Tegenwoordig zijn er vega-varianten van worsten, hamburgers en zelfs biefstuk. Hema kwam onlangs met vleesvrije worstenbroodjes.  De Amerikaanse beyond burger is onlangs in de schappen van 726 Albert Heijn-supermarkten verschenen. Deze vegaburger 'bloedt’ zelfs als een normale burger.

Ook zijn er steeds meer hybride vleesvarianten. Het bedrijf Enkco produceert burgers en gehaktballen die deels uit vlees en deels uit champignons bestaan. Of denk aan gehaktballen die naast gehakt ook een plantaardige vulling hebben, zoals rijst. Deze producten zijn vooral bedoeld om de groeiende groep ‘flexitariërs‘ te verleiden, mensen die er bewust voor kiezen minder vlees en vis te eten. Ook buiten de avondmaaltijd om.

Meer voedingsstoffen

Vaak wordt gedacht dat vegetariërs te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen. Veel vleesvervangers zijn gemaakt van soja of andere peulvruchten. Deze bevatten vaak veel eiwitten, vezels en bonen zijn juist een prima vervanger voor ijzer in vlees. Diëtist Lisa Steltenpool: ,,Het probleem is dat sommige mensen het vlees volledig weglaten en dit niet vervangen. Als je bijvoorbeeld spaghetti bolognese maakt, het gehakt weglaat en er niks voor in de plaats eet, dán krijg je te weinig voedingsstoffen binnen.” 

Volgens Steltenpool zijn het de vezels die een plantaardig dieet gezonder kunnen maken dan een ‘standaard’ dieet. Het Voedingscentrum beaamt dit,  ‘mits je het goed doet’, aldus een woordvoerster: ,,Peulvruchten zijn een goede vervanger voor vlees en bevatten veel vezels. Dit kan het gezonder maken, maar alleen als je de juiste vleesvervangers eet. De kant-en-klare vleesvervangers bevatten vaak veel zout en dat maakt het weer ongezonder. Maak je je eigen bonenburger, dan kan het meer voedingsstoffen bevatten.”