Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

De infografic, die Martien Visser, lector Energietransitie Hanzehogeschool/Entrance, op zijn Twitteraccount zette, laat zien dat een lamsbout het milieu het meest belast. Per kilo zorg je daarmee voor 51 kilogram CO2-uitstoot. Op de tweede plek komt de steak. Minder vervuilend dan vlees van herkauwers is kip en varkensvlees, maar nóg beter zijn haring, zalm en noten.

De infografic is onderaan het artikel te vinden.

In de vleesloze week speelden supermarkten in op vleesvervangers. Albert Heijn had producten als de vegabiefstuk en Kips Vegapaté afgeprijsd. Bij Plus waren vleesvervangers zelfs 1 plus 1 gratis en Aldi had balletjes en wokreepjes met 25 procent korting. 

Je hoeft vis niet te laten staan, concludeert het Nederlands Visbureau uit de infografiek. "We zien dat de initiatiefnemers onterecht en passant een pleidooi voeren voor een week zonder vlees én vis. Dat juist vis de eerste twee plaatsen op de klimaatladder van minste CO2-emissie innemen, is des te opmerkelijker", aldus Agnes Leewis van het Nederlands Visbureau. "Ik zeg daarom: ‘eet vis, gezond voor mens én milieu’."

Op de bevindingen wat betreft vis gaat Isabel Boerdam, initiatiefnemer van de Week zonder Vlees, niet in. Maar deze statistieken laten volgens haar prima zien dat vlees minder duurzaam is dan vega. ,,Wij proberen in deze week mensen natuurlijk vooral te inspireren om vegamaaltijden te eten.’’