Vitamine C is bij veel meer lichaamsfuncties betrokken. Zo is het nodig is voor het onderhoud van huid, bloedvaten, botten en kraakbeen en voor wondgenezing.  Vitamine C heeft ook een functie als antioxidant. Antioxidanten voorkomen celbeschadiging die tot ziektes kunnen leiden.

Onderzoekers komen steeds meer te weten over de gezondheidsvoordelen van deze super-vitamine. Naast je fysieke gezondheid kan vitamine C ook de mentale gezondheid beïnvloeden. Een te lage inname wordt in verband gebracht met een hogere kans op depressieve klachten. Redenen genoeg om voldoende vitamine C te consumeren.

Aan de sinaasappels dan maar? Dat kan, maar er bestaan veel meer fruitsoorten die rijk zijn aan vitamine C. In dit artikel bespreken we fruitsoorten die rijk zijn aan deze vitamine.

Hoeveel vitamine C heb je nodig?

Vitamine C, of ​​ascorbinezuur, is een in wateroplosbare vitamine. Dit betekent dat het oplost in water en wordt afgegeven aan de weefsels van het lichaam, maar niet goed wordt opgeslagen. Dus je moet deze vitamine dagelijks via voedsel innemen. Bij een tekort kan verminderde weerstand, vertraagde wondgenezing en uiteindelijk scheurbuik ontstaan. Mensen met een eenzijdig eetpatroon of een aandoening waarbij voedingsstoffen niet goed worden opgenomen in de darm lopen een risico op een tekort. In andere gevallen komt een groot tekort niet vaak voor.

Het Voedingscentrum raadt 75 milligram vitamine C per dag aan voor volwassenen. Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven hebben wat meer nodig, zo’n 85 mg en 100 mg.  

Fruitsoorten met een hoog vitamine C gehalte

Zelfs vóór de ontdekking in 1932 erkenden voedingsdeskundigen dat iets in citrusvruchten scheurbuik (een ziekte die tussen 1500 en 1800 aan wel twee miljoen zeelieden het leven kostte) kon voorkomen.

Hoewel citrusvruchten misschien wel de meest bekende bron van vitamine C zijn, zijn veel fruitsoorten rijk aan deze vitamine en kunnen ze zelfs de hoeveelheden in citrusvruchten overschrijden. De volgende vijf fruitsoorten behoren tot de beste bronnen van vitamine C.

1. Guave

Misschien heb je nog nooit van Guave gehoord. Guaves zijn tropische bomen die hun oorsprong vinden in Midden-Amerika. De guave-vruchten zijn ovaal van vorm met een lichtgroene of gele schil en bevatten eetbare zaden. Guave is rijk aan vezels, fosfor en kalium. Maar waar de vrucht echt in uitblinkt is het vitamine C gehalte. Een enkele guavevrucht (met een gewicht van 100 gram) bevat meer dan 200 mg vitamine C. Dat is bijna vier keer zoveel als een sinaasappel!

2. Zwarte bessen

Een van de gunstige effecten van antioxidantrijke fruitsoorten (zoals zwarte bessen) is de beschermende werking tegen aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, kanker en cognitieve veroudering. De belangrijkste antioxidanten in zwarte bessen zijn flavonoïden en vitamine C. Met een portie zwarte bessen krijg je 150 mg vitamine C binnen. Volgens Harvard zijn bessen een van de gezondste voedingsmiddelen die je kunt eten. Eet ze minimaal drie keer per week voor optimale gezondheidsvoordelen.

3. Kiwi

Deze verfrissende vrucht bevat 79 mg vitamine C per 100 gram. Met één kiwi zit je dus al aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Rassen zoals gele kiwi’s bevatten nog meer vitamine C. Ze zitten niet alleen boordevol voedingsstoffen, maar onderzoeken tonen aan dat ze ook gunstig kunnen zijn voor de gezondheid van je hart en spijsverteringsstelsel. Daarbij kunnen ze je helpen om je inname van beschermende plantenstoffen te verhogen.

4. Papaja

De papaja is een ongelooflijk gezonde tropische vrucht. Net als kiwi’s zijn papaja’s echte vitamine C-bommen: ze bevatten 61 mg vitamine C per 100 gram. De kleur van het vruchtvlees van de papaja wordt grotendeels bepaald door de aanwezigheid van carotenoïden. Cartenoïden zijn plantenstofjes, die ook verantwoordelijk zijn voor de rode, oranje en gele kleur van fruit en groenten. 

5. Aardbeien

Wat is klein en rood en bevat meer vitamine C dan een sinaasappel? Met een schaaltje aardbeien van 100 gram krijg je 60 mg vitamine C binnen. Dat is 80% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Aardbeien bevatten weinig calorieën, zijn lekker en gezond. Je zou ze met een gerust hart een superfood kunnen noemen. Het eten van aardbeien wordt in verband gebracht met een verminderd risico op veel chronische ziekten.