Onderzoeker Charles Michel, die eerder als Michelin-kok werkte, is momenteel werkzaam als chef-in-residence aan het Crossmodal Research Laboratory (onderzoekslaberatorium) aan de Universiteit van Oxford. Zijn expertise is gastrofysica. Dit is een groeiend wetenschapsgebied dat de omgang van voedsel analyseert. Ditmaal werd de hamburger onder de loep genomen. Het resultaat? Een volgens de wetenschap 'perfect smaakprofiel' bestaande uit 9 componenten.

Hét smaakprofiel

1. Een warm burgerbroodje met pitten bespoten met sesamolie: de sesamgeur en warmte stimuleren de neus
2. Chipotlesaus: de pittige saus triggert endorfine in onze hersenen
3. Krokante sla en gesneden augurk: geeft frisheid en de knapperige structuur verbetert de umami-perceptie
4. Trostomaten: voegt aroma en sappigheid toe
5. 2 plakken gedroogde serranoham en gefrituurde uitjes: creëert een tweede krokante laag
6. 2 plakken camembert: de gesmolten camembert voegt een zachte structuur toe en verspreidt aroma
7. Wagyuburger op smaak gebracht met barbecuesaus, zout, peper en fijngesneden uitjes: het hoge vetgehalte in wagyuvlees (tot 30%) heeft de ultieme textuur, aroma en bite
8. Een gelijkmatige laag met ketchup: dicht bij de tong waardoor de ketchup snel in contact komt met de smaakpapillen
9. Scheutje sojasaus op het onderste burgerbroodje: de sojasaus voegt umami-smaak toe en maakt het burgerbroodje 'sappiger'

Meer dan alleen ingrediënten

Hoe lekker een hamburger is wordt voor 30% bepaald door geur, 25% door gevoel, 15% door hoe de burger er uitziet en maar 15%(!) door smaak. Volgens Michel moeten daarom alle zintuigen geprikkeld worden om de ultieme smaakbeleving te ervaren:

1. Geen bestek: eet de hamburger zonder bestek, zodat je de warmte van het brood kan voelen.
2. Hoogte: een hamburger is idealiter 7 cm hoog, zo kun je alle ingrediënten in één hap proeven.
3. Luister: het geluid van knapperige sla? Het druipen van het vet? Essentieel voor de sensatie. Goed luisteren dus.
4. Muziek: zet je lievelingsmuziek op. Harde geluiden kunnen afleiden van het eten - daar waar zachte tonen de smaak ophalen.
5. Geen borden: naast bestek, zijn borden ook verleden tijd. Verpak de hamburger in papier. Zo blijft de burger beter warm, vochtig en valt niet uit elkaar. 

Zo denkt de wetenschap over de perfecte hamburger. Ons maak je ook al enórm blij met Job en Perry's ultieme cheese-onion burger. Of deze 7 varianten op de hamburger, bijvoorbeeld.