Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Dat blijkt uit een inventarisatie van de Vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO). Waren er in 1998 nog rond de 200 snackbars in handen van Chinezen, vorig jaar was dat gestegen naar ongeveer 2.000. Het totaal aantal cafetaria’s in diezelfde periode nam af van 5.644 naar 4.869. Het gaat om landelijke cijfers, aantallen per regio worden niet bijgehouden.

Overnamehonger

Vaak zijn de oosterse patatbakkers kinderen van ouders die in het verleden in Nederland een Chinees specialiteitenrestaurant zijn begonnen. "De jongere generatie heeft om uiteenlopende redenen weinig interesse om zo’n restaurant over te nemen", zegt directeur Liping Lin van de VCHO. "Zo is de investering in een cafetaria minder hoog en hoef je ook geen specialistische koks te zoeken, wat voor Chinese restaurants steeds moeilijker is."

Lees ook: Zo worden je frietjes extra knapperig >

Toen de ‘patatchinezen’ hun intrede deden medio jaren 90, werd getwijfeld of zij hun plek konden veroveren in de oer-Hollandse snackbarwereld van patatje met en frikandel speciaal. Inmiddels mag volgens Lin geconcludeerd worden dat dit is gelukt. "De Chinese cafetaria’s zijn vaak goed draaiende zaken die er netjes uitzien en waar de kwaliteit van het voedsel goed is", zegt ze. "Bovendien moet je in een cafetaria snel werken en serveren, en dát zijn Chinezen natuurlijk gewend vanuit hun traditionele werk in de afhaalchinees."

Miniatuurvoorbeeld