De liefde van Nederlanders voor friet blijkt al uit het feit dat veel Nederlanders een vaste frietdag hebben. Waar de patat vroeger vooral in snackbars werd besteld, wint de zelfgemaakte friet steeds meer aan populariteit, zo maakte Datlinq vorig jaar bekend. Dan is het toch wel handig om te weten hoe je dan de knapperigste friet maakt.

De knapperigste friet maak je zo

Gelukkig is het niet heel moeilijk. Na het snijden van de aardappelen, moet je alleen even geduld hebben en de frietjes ongeveer een half uur in koud water, met 1 eetlepel zout, laten weken. Hierdoor zullen de frietjes wel iets minder verkleuren, aangezien je de enzymen deactiveert die normaal gesproken voor de verkleuring zorgen. Voordat je ze bakt, moet je de frietjes wel goed drogen, aangezien het frituurvet gaat knetteren en schuimen als het in contact komt met water.

Lees ook: Steak béarnaise met Vlaamse frietjes >

Voorbakken

Daarna kun je de friet het best nog voorbakken. Dit doe je door ze gedurende 5 minuten te frituren op ongeveer 160°C. Laat ze vervolgens uitlekken en bak tijdens het uitlekken de volgende portie ook voor. Als alle friet voorgebakken is, zet je de frituur op 175°C en bak je de frietjes af. Voeg meteen zout toe, schud de frieten goed door elkaar en je kunt genieten van je extra knapperige, zelfgemaakte friet!