Wat is een broodje gezond?

Het broodje gezond is een typisch Nederlands lunchrecept bestaande uit een belegd broodje. Er bestaat geen eenduidige receptuur. De basis is veelal een stuk stokbrood, pistolet of bolletje. Deze wordt belegd met ham, kaas, een gekookt eitje in plakjes en rauwkost als plakjes komkommer, tomaat en sla. Vaak wordt er nog een saus aan toegevoegd, meestal mayonaise.

Hoe gezond is een broodje gezond?

De naam suggereert dat een broodje gezond altijd en overal gegeten kan worden zonder dat je er een grammetje van aankomt. Dit blijkt niet helemaal te kloppen. De Consumentenbond deed onderzoek en kwam tot de schokkende conclusie dat een broodje gezond al snel zo'n 400 calorieën bevat en 5 gram zout.

Dit heeft veelal te maken met dat de broodjes gezond (erg) dik worden belegd met kaas en ham, op wit in plaats van bruin brood worden geserveerd en een flinke lik roomboter of mayonaise bevat. Is het dan áltijd ongezond? Natuurlijk niet! Maak 'm thuis met bruin brood, laat de mayonaise achterwege en voeg wat meer rauwkost toe in plaats van een extra plak 48+ kaas en je hebt een gebalanceerde lunch te pakken.

Hoe maak ik een broodje gezond?

Zoals we al eerder noemde bestaat er meer dan één recept voor een broodje gezond. Je kunt het recept naar eigen behoefte aanpassen. De basis is simpel. Wij gebruiken het liefst een bruin, hard broodje en botersla. Hieronder ons recept.

Snijd het broodje open. Besmeer de onderkant met een lik mayonaise. Leg hierop de plakken kaas, ham, tomaat en komkommer. Snijd een gekookt ei in schijven en leg deze er bovenop. Maak af met met een paar bladen sla. Smeer eventueel nog wat roomboter op de bovenkant en klap het broodje dicht.

Andere bekende lunchgerechten

Het Nederlandse broodje gezond wordt weleens door elkaar gehaald met de Amerikaanse BLT- of Club sandwich. Een BLT-sandwich (bacon, lettuce and tomato) bevat echter uitgebakken bacon. Als er al kaas op zit is deze op een BLT-sandwich gesmolten. 

Een club sandwich lijkt op de BLT-sandwich maar bevat naast bacon, sla en tomaat daarnaast vaak nog dungesneden, gebakken kipfilet. Al staat de toevoeging van kip niet in gegoten in beton. Honger gekregen van bovenstaande broodjes? Wij hebben de lekkerste lunchrecepten op brood voor je onder elkaar gezet.

broodje bal

Kliederig broodje bal

Kliederen was nog nooit zo lekker geweest.

Bekijk het recept hier

schnitzelsandwich met dragon mayonaise

Schnitzelsandwich met dragon-mayonaise

De naam alleen al doet ons het water in de mond lopen. Deze sandwich is een echte smaaksensatie.

Bekijk het recept hier

Sandwich

Supersandwich met oude kaas en kip

Nou en of dat dit een supersandwich is. Dit rijkgevulde broodje is zonder twijfel een súpersandwich.

Bekijk het recept hier

caprese

Gevuld capresebrood

Met caprese zit je altijd goed, maar je het al eens op een broodje geprobeerd? 

Bekijk het recept hier

broodje porchetta

Broodje porchetta met uiencompote

Voor dit broodje kan je ons midden in de nacht wakker maken.

Bekijk het recept hier