Broodje porchetta met uiencompote

9
Gemiddeld

Bereidingswijze

45 minuten kooktijd
225 minuten totale tijd

Porchetta

  • Verwarm de oven voor op 230 ˚C.
  • Leg het buikspek met de huidkant naar beneden en snijd het vet elke 8 millimeter een klein stukje over de hele breedte in. 
  • Bestrooi de vetkant in met olijfolie, zout en peper en wrijf goed in.
  • Pluk en hak de salie en tijm. Pel en pers de knoflook.
  • Draai het buikspek om met de vetkant naar beneden. Bestrijk de vleeskant royaal met olijfolie, het venkelzaad en het kruidenmengsel.
  • Rol het buikspek nu strak op zodat het vet aan de buitenkant is en de inkepingen over de breedte lopen. Bind het buikspek met het opbindtouw elke 4 centimeter strak op. Begin in het midden, dan de uiteinden en werk dan naar binnen toe.
  • Masseer het vlees in met wat olijfolie, een beetje zout en versgemalen peper.
  • Braad de porchetta eerst 20 minuten, verlaag daarna de oven temperatuur naar 150 ˚C en dek de porchetta af met aluminiumfolie en bak nog circa 3 uur. Verwijder de aluminiumfolie en bak nog 20 minuten.

Mayonaise

  • Roer de eidooier met het dragonazijn met de mosterd en het citroensap glad.
  • Schenk druppelsgewijs de olie erbij en klop tot een egale mayonaise. Breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper.
  • Pluk en hak de dragon en meng door de mayonaise.

Uiencompote

  • Pel de rode ui, halveer en snijd in halve ringen.
  • Verhit de boter in de pan en bak de ui glazig en lichtbruin, voeg dan de suiker toe bak kort mee en blus af met de witte balsamicoazijn.
  • Gaar de uien enkele minuten.

Serveren

  • Snijd de porchetta in dunne plakken. Halveer de broodjes en bestrijk met de mayonaise. Beleg met de rucola, porchetta en serveer met de uiencompote.

Tip: Rooster de porchetta eventueel nog even onder een hete grill om het zwoerd krokant te krijgen.

Ingredienten

8
Personen

Porchetta

  • 2 kg varkensbuikspek
  • 4 el venkelzaad
  • 1 bos salie
  • 1 bos tijm
  • 1 teentje knoflook
  • olijfolie

Mayonaise

  • 1 eidooier
  • 1 el dragonazijn
  • 1 el mosterd
  • 1 el citroensap
  • 3 dl zonnebloemolie
  • 1 bos dragon

Uiencompote

  • 3 rode uien
  • 50 g boter
  • 3 el suiker
  • 5 el witte balsamicoazijn

Broodjes

  • 2 Franse stokbroden
  • 8 el mayonaise
  • 200 g rucola

Extra nodig

  • keukentouw
  • aluminiumfolie
  • braadslee
  • olie om in te vetten
Geef je waardering
9