Wat is bananenbrood?

Een traditioneel bananenbroodrecept is gemaakt van zeer rijpe bananen, meel, boter, suiker, eieren, bakpoeder en zout. Noten en rozijnen worden in sommige varianten ook toegevoegd. Het is een vochtig, zoet en cakeachtig brood.

Het moderne bananenbroodrecept werd in 1933 gepubliceerd door Pillsbury, precies in het midden van de Grote Depressie. Sommige voedselhistorici geloven dat bananenbrood een bijproduct was van de Grote Depressie, omdat vindingrijke huisvrouwen geen overrijpe bananen wilden weggooien. Anderen geloven dat het moderne bananenbrood is ontwikkeld in bedrijfskeukens om meel en bakpoeder te promoten. Het kan ook een combinatie van beide theorieën zijn.

Voedingswaarden bananenbrood

Er bestaan veel verschillende recepten voor bananenbrood. Het klassieke recept met roomboter en suiker bevat gemiddeld per snee van 30 gram:

  • 83,6 kcal
  • 3,5 gram vet, waarvan 2,2 gram verzadigd vet
  • 1,4 gram eiwit
  • 11,4 gram koolhydraten, waarvan 6 gram suiker
  • 0,5 gram vezels
  • 33,1 milligram natrium

Je kunt roomboter ook vervangen door olijfolie en minder suiker gebruiken. De voedingswaarden veranderen dan ten goede.  Zo krijg je minder slechte vetten binnen en calorieën.

Dit bananenbrood-recept van 24kitchen voor een gezonder bananenbrood bevat per snee van 30 gram:

  • 78 kcal
  • 4,5 gram vet, waarvan 0,8 gram verzadigd
  • 1,2 gram eiwit
  • 8 gram koolhydraten, waarvan 4,5 gram suiker
  • 0,5 gram vezels
  • 43,6 milligram natrium

Dit recept voor bananenbrood is rijk aan fosfor, vitamine A en E, kalium, zink en ijzer.  

Cake versus bananenbrood

Bananenbrood lijkt veel op een cake als je naar de voedingswaarden en ingrediënten kijkt. Basisingrediënten van een cake zijn (bak)meel, boter, suiker en eieren en bakpoeder. Een verschil is dat bananenbrood over het algemeen minder suiker, boter en eieren bevat. Hierdoor is bananenbrood iets lager in calorieën, vet, suiker en eiwitten dan cake. Al scheelt het niet heel veel.

Een plak cake van 30 gram bevat:

  • 121 kcal
  • 6,8 gram vet, waarvan 4,3 gram verzadigd
  • 1,9 gram eiwit
  • 12,9 gram koolhydraten, waarvan 7,7 gram suiker
  • 0,3 gram vezels
  • 139 milligram natrium

Hoewel bananenbrood veel weg heeft van cake, mag je het wel brood noemen. Bananenbrood valt onder de ‘quick breads’, een brood dat is gezuurd met een chemisch rijsmiddel in plaats van een biologisch rijsmiddel zoals gist of een zuurdesemstarter.

Tips voor een gezonder bananenbrood

Naast plantaardige oliën gebruiken en minder suiker toevoegen kun je ook andere aanpassingen doen om bananenbrood gezonder te maken. Eén daarvan is het vervangen van bloem door volkorenmeel. Volkorenmeel is gezonder dan bloem omdat de hele graankorrel is gebruikt. Bloem is een fijngemalen meel van granen, waaruit de zemelen en kiemen van het graan verwijderd zijn. Hierdoor bevat het minder voedingsvezels. Wanneer je bananenbrood bloem bevat, dan is deze vergelijkbaar met witbrood. Kies je voor volkorenmeel, dan krijg je meer voedingsvezels binnen. Daarnaast zorgen vezels ervoor dat suiker minder snel door het lichaam wordt opgenomen. Een stabielere bloedsuiker en minder cravings is het gevolg.

Conclusie: Is bananenbrood gezonder dan een plak cake?

Bananenbrood is zo gezond als je het zelf maakt. Wanneer je gebruik maakt van volkorenmeel, plantaardige oliën en weinig suiker, dan is bananenbrood een verantwoorde snack of ontbijt. Maar het klassieke bananenbrood-recept, met roomboter en suiker, is vergelijkbaar met een cake.  In dat geval kun je het als een lekkernij zien. Prima voor af en toe, maar niet als dagelijkse snack.