Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Acht jaar geleden al riep hoogleraar stadshistorie Paul van de Laar dat de kapsalon het cultureel erfgoed van de toekomst is. Na al die jaren staat hij nog steeds pal achter deze uitspraak. "Ik omarm de kapsalon als Rotterdams cultureel erfgoed. We moeten er trots op zijn!" Dat de Amsterdammers deze Rotterdamse lekkernij nu als hún uitvinding zien, dat kan natuurlijk niet. "Als het heel erg uit de hand loopt, vind ik dat de rijdende rechter er uitspraak over moet doen. Hij zal zeggen: Amsterdam is kansloos!" Desnoods moet er maar een kapsalon-tribunaal worden opgericht om de strijd te beslechten, grapt hij.

Bij de Rotterdamse shoarmazaak El Aviva - uitvinder van de lekkernij -  schiet de claim van de Amsterdammers in het verkeerde keelgat. "Dit is heel erg zielig." De foto van het Amsterdamse displaybord is gedeeld op Twitter en roept veel verontwaardigde reacties op. Ondernemer Dervis Bengü van El Aviva was al op de hoogte van de Amsterdamse claim op zijn kapsalon. "Ik heb mensen in mijn zaak gehad die dit in Amsterdam zagen. Ik baal hier ontzettend van. Maar wat kan ik er verder aan doen? Ik heb geen patent op de kapsalon."

Hij vindt de ondernemer van de Amsterdamse shoarmazaak ‘een zielenpoot'. "Het is ongelofelijk dat je blijkbaar dingen moet verzinnen die niet waar zijn. De kapsalon is door ons uitgevonden. Dat weet toch iedereen?"

‘Wij maken het gerecht beter’

De eigenaar van de Amsterdamse zaak zegt tegen de regionale omroep AT5 niet te weten dat het gerecht oorspronkelijk uit de Maasstad komt. "Meer bedrijven promoten het als specialiteit uit Amsterdam. Maar misschien kun je wel zeggen: de kapsalon komt uit Rotterdam, maar wij in Amsterdam maken het gerecht wel beter."

De kapsalon ontstond in 2003 toen de eigenaar van een kapsalon aan de Schiedamseweg bij El Aviva een schotel liet maken met  alle ingrediënten die hij lekker vond: patat, shoarma, kaas en wat salade in een bakje van aluminium. Inmiddels zijn er al verschillende varianten van de kapsalon op de markt gebracht. 

Volgens Van de Laar, die ook directeur is van Museum Rotterdam, is er geen twijfel over mogelijk dat de Rotterdammers kapsalon op de markt hebben gebracht. Sterker nog, inmiddels is de kapsalon vastgelegd als Echt Rotterdams Erfgoed in de collectie van het museum. "Ik zou zeggen: laat iedereen 'm maar lekker testen in Amsterdam. Dan weet je meteen dat de Rotterdamse kapsalon de beste én de echte is."