Om te beginnen is de soort honing afhankelijk van de bloemen waar de bijen hun nectar vandaan halen. Zijn er in de werkomgeving van de bij veel heiden te vinden, dan is het eindproduct van de bij heidehoning. Veel lavendelvelden? Lavendelhoning. Fruitboomgaard? Fruithoning, en ga zo maar door.

Bloemenhoning wordt gemaakt van de nectar van diverse soorten bloemen en niet specifiek van één bloemsoort. Bloemenhoning komt veel voor en is daarom één van de goedkopere en populairdere honingsoorten, maar kan qua smaak erg verschillen. Dit komt omdat de samenstelling van de bloemsoorten waar de nectar vandaan komt óók erg kan verschillen.

De smaak van de honing is afhankelijk van de bloemsoort. Hetzelfde geldt voor de geur, kleur en vloeibaarheid. Vooral de kleur van de honing en de smaak hebben een sterke samenhang. Wanneer de honing een donkere kleur heeft, is hij vaak krachtiger van smaak. Dus als je opzoek bent naar een mildere smaak, kan je beter voor een lichtere kleur honing kiezen. Acaciahoning is daar een goed voorbeeld van, met zijn lichtgele kleur en zachte, zoete smaak.

Hoewel de meeste honingsoorten vloeibaar zijn, heb je ook een crème versie. Deze honingsoort is gemaakt van gekristalliseerde honing, die regelmatig geroerd wordt. De klaverhoning is hier een uitzondering op: deze unieke honingsoort heeft van zichzelf al een crème-achtige structuur. Daar hoeft dus niks meer aan te gebeuren en is meteen klaar voor gebruik.