Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Manuka is een soort honing dat geproduceerd wordt in Australië en Nieuw Zeeland. De nectar komt uit de manukastruik en de prijzige zoetigheid wordt vaak verkocht als 'super food'. Maar er zijn steeds meer mensen die stellen dat de honing genezende kracht heeft en helpt bij allergieën, verkoudheid, keelpijn en wonden.

Honing wordt wel vaker als een helend medicijn gezien. Maar wat maakt de Manuka honing anders? Deze bijzondere honing heeft een extra bestanddeel met een krachtige anti-microbiële werking gericht op ziekteverwekkers. Deze werking werd in de jaren 80 ontdekt door professor Peter Molan in Nieuw-Zeeland. Hij kwam tot ontdekking dat Manuka honing anders is dan de normale variant.

De oorzaak van deze activiteit bleef jarenlang onvindbaar, totdat twee laboratoria tien jaar geleden de stof methylglyoxal (MGO) in de zoete vloeistof identificeerden. MGO is een stof die van nature voorkomt in veel voedingsmiddelen en planten.

Straks lezen:
Alles over honing

Volgens Molan werkt manukahoning vooral genezend bij wonden. Het zou helpen bij het genezen van de wondomgeving, littekens en vermindert de wondgeur. Het wordt door natuurartsen gebruikt bij het behandelen van geïnfecteerde wonden, brandwonden of drukplekken.

Veel mensen weten echter niet dat manukahoning genezend werkt. Het wordt namelijk wereldwijd gewoon gekocht om te eten. De honing kan de bacteriën in de keel ook genezen. Maar verder dan dat komt de honing niet, want het overleeft ons verteringsproces niet. Deze eigenschappen zijn overigens niet alleen gekoppeld aan Manuka honing maar ook normale honing heeft deze eigenschappen.