De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

zandkoekjes

Wil je een bakrecept dat je niet kunt verprutsen? Maak dan zandkoekjes. Het aller makkelijkste recept ooit en ideaal voor kids. Maak dit makkelijke recept op 24Kitchen.

80 min kooktijd
Zandkoekjes

Een recept van

Hidde de Brabander

Miniatuurvoorbeeld

Zandkoekjes staan vaak op het woensdagmiddag-programma omdat ze zo lekker makkelijk zijn. Makkelijk genoeg om de assistentie van kinderen voor in te schakelen. Maar ook zonder die assistentie is er reden genoeg om zandkoekjes te maken. Naast dat ze heel eenvoudig te maken zijn, blijven ze lekker, hoe oud je ook bent. De meeste zandkoekjes zijn zonder ei. Heb je het basisrecept met boter, suiker, bloem en wat zout onder de knie, maak dan ook eens andere varianten. Bijvoorbeeld met chocolade, zoals het zandkoekjes recept hieronder van Hidde de Brabander.

Bereidingswijze

Stap 1:

Kneed de boter, poedersuiker, vanillesuiker, zout en bloem tot een soepel deeg.

Stap 2:

Verdeel het deeg in 2 helften en kneed door één deel het cacaopoeder.

Stap 3:

Verpak het deeg in plasticfolie en laat circa 30 minuten rusten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 170 ºC.

Stap 4:

Bestuif het aanrecht met bloem en rol de twee soorten deeg uit tot een plak van circa 4 millimeter dik.

Stap 5:

Steek figuurtjes uit naar wens. Leg de figuurtjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak in circa 15 minuten goudbruin en gaar.

Zandkoekjes serveren

Hoewel je het liefst meteen je tanden erin zet: laat de zandkoekjes afkoelen. Eet ze daarna zo snel mogelijk op. Je kunt ze wel bewaren als je ze goed hebt laten afkoelen en in een luchtdichte pot bewaart. Maar: hoe verser ze zijn, hoe lekkerder. Niet dat het heel waarschijnlijk is dat ze lang onaangeroerd zullen blijven. 

Zandkoekjes variaties

Blijven jouw zandkoekjes toch te lang liggen, dan kun je er ook een ander recept mee maken, namelijk kokos kerseneitjes. Wil je de lat wat hoger leggen dan zandkoekjes, maak dan eens een XXL roze koek of chocoladekoeken met macadamia

Zandkoekjes bakken

Zandkoekjes lijken gelukkig alleen qua structuur op de zandtaartjes die kinderen als luchtkastelen in de zandbak bouwen. Aan die korrelige, zanderige textuur hebben zandkoekjes hun naam dan ook te danken. 

Zorg voordat je begint met het kneden van het deeg dat de ingrediënten op temperatuur zijn. Zeker voor de boter is het belangrijk dat het op kamertemperatuur is. Waar het bij de meeste recepten belangrijk is dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn, omdat ze anders ‘schrikken’ en daardoor zelfs in de schift kunnen raken, is het voor de zandkoekjes vooral belangrijk om de boter op temperatuur te hebben omdat… probeer het deeg maar eens te kneden met koude boter die rechtstreeks uit de koelkast komt. Dat is haast niet te doen. Met warmere boter kneed je er zo doorheen. Dus leg de boter zeker zo’n uurtje van te voren uit de koelkast. 

Die stijfheid die kou met zich meebrengt kan ook in z’n voordeel werken. Dat ga je merken wanneer je het deeg voor de zandkoekjes, in folie gepakt en wel, in de koelkast laat rusten. Dit doe je ongeveer een half uurtje, zodat het deeg wat steviger wordt. Op die manier kun je er veel beter koekjes uitsteken. Probeer maar eens koekjes uit zacht en soepel deeg te steken, dan zullen de koekjes hun vorm sneller verliezen tijdens het uitsteken. Nog een tip om de koekjes goed uit te kunnen steken, is het vormpje schoon te houden. Check dus na elk koekje dat je er uit hebt gestoken goed of er geen restjes deeg zijn achtergebleven. De laatste tip voor het netjes uitsteken van de zandkoekjes is het vormpje in het deeg te steken, en iets heen en weer te bewegen wanneer het op z’n diepste punt in het deeg zit. Met die kleine beweging duw je het andere deeg weg van het vormpje. Hoewel je het deeg natuurlijk ook kunt oprollen tot een staaf en er plakjes van af kunt snijden, zodat je ronde koekjes krijgt. Officieel gezien heb je alleen dan echte zandkoekjes. Want bij het zandkoekjes maken hoor je eígenlijk geen vormpjes te gebruiken. Maar ja, met vormpjes is het een stuk leuker en regels zijn er immers om verbroken te worden, toch?

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

2 reacties

Kun je de koekjes ook met roomboter bakken?
Jacqueline Donker-Smit
27-10-2023
Dat kan zeker!

Groeten,
Team-24Kitchen
24 kitchen
02-11-2023

Ook lekker