Mariakoekjes ken je vast en zeker van uit de supermarkt. Maar het is hartstikke leuk om eens zelf te maken. 

Rudolph van Veen

Ingredienten

24
Personen

  • 140 g volkoren speltmeel
  • 140 g havermeel
  • 60 g kokosbloesemsuiker
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 mespunt zout
  • 150 g koude boter
  • 60 ml koud water
  • 1/2 vanillestokje of 1 tl vanille-extract

Om te bestrijken

  • 1 ei
  • 2 el volle melk

  • plasticfolie
  • rolstok
  • ronde steker

Bereidingswijze

Totale tijd: 1 uur en 30 minuten

Stap 1:
Verwarm de oven voor op 160°C boven en onderwarmte.

Stap 2:
Meng in een kom of op het aanrecht het meel, suiker, bakpoeder en het zout. Snijd de boter in blokjes. Voeg de boter toe en meng deze met je vingertoppen door het meelmengsel tot kruimels. Je kunt dit eventueel ook heel snel in de foodprocessor doen.

Stap 3:
Voeg het koude water en de vanille toe en kneed kort door tot een zacht deeg.Bestuif het deeg met wat extra meel en verpak het in plasticfolie. Laat het deeg in de koelkast minimaal 30 minuten steviger worden.

Stap 4:
Bestuif het aanrecht met wat meel en rol het deeg uit tot ongeveer 0,5 cm dikte. 
Steek met een koekjessteker rondjes uit het deeg en leg deze iets uit elkaar op een bakplaat met bakpapier. Prik er met een vork gaatjes in.

Stap 5:
Bestrijk de koekjes met een mengsel van geklutst ei en melk voor een extra mooi glans laagje. Bak de koekjes ongeveer 30 minuten in de oven en laat ze daarna volledig afkoelen.

Rudolph’s Tip:
Liever vegan Mariakoekjes? Vervang de boter door kokosvet (niet te koud) en bestrijk de koekjes met sojamelk.

Kijk iedere werkdag om 15:00 naar Rudolph's Bakery.

Geef je waardering

59
Volkoren mariakoekjes
Volkoren mariakoekjes