Chocolade en sinaasappel? In een taart? Ja, je leest het goed. Deze Vasina Torta is niet alleen een lust voor het oog maar smaakt ook nog eens ongelofelijk lekker.

Rudolph van Veen

Ingredienten

4
Personen

Cakebodem

  • 350 g walnoten
  • 5 eieren
  • 100 g suiker
  • 40 g boter
  • 25 g bloem
  • 1 mespunt zout

Crème

  • 100 ml melk
  • 250 g walnoten
  • 4 eidooiers
  • 125 g suiker
  • 1/2 sinaasappel
  • 100 g pure chocolade
  • 150 g zachte boter

Chocoladescherven

  • 100 g chocolade

Merengue

  • 4 eiwitten
  • 250 g suiker
  • 100 ml water
  • 1/2 citroen

Extra nodig

  • ronde taartvorm van 22 cm
  • mixer
  • spuitzak

Bereidingswijze

Totale tijd: 1 uur en 30 minuten

Cakebodem 

Stap 1: 
Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet de taartvorm in. Maal de walnoten fijn. Splits de eieren. Smelt de boter. Klop de eidooiers met de helft van de suiker au bain-marie schuimig.  

Stap 2: 
Klop in de mixer de eiwitten met de andere helft van de suiker luchtig. 

Stap 3: 
Meng 100 g van de gemalen walnoten, zout, bloem en gesmolten boter door het eidooiermengsel. Meng het eiwitschuim erdoor. (De overige 250 g gemalen walnoten gebruik je in de crème) 

Stap 4: 
Giet het beslag in de bakvorm. Bak de cakebodem circa 30 minuten in de oven. Laat de bodem volledig afkoelen. 

Crème 

Stap 1: 
Verwarm de melk en giet deze over de gemalen walnoten.  

Stap 2: 
Rasp en pers de sinaasappel. Meng in een kom de eidooiers met suiker en de rasp en sap van de sinaasappel. Klop dit au bain-marie warm en schuimig. 

Stap 3: 
Hak de chocolade en roer door de warme sinaasappelcrème totdat het gesmolten is. Laat de crème afkoelen tot het lauwwarm is.  

Stap 4: 
Klop in de mixer de boter zacht en romig. Voeg het walnoten-melkmengsel en de chocolade-sinaasappelcrème toe. Laat dit draaien in de mixer tot een luchtige crème. 

Stap 5: 
Verdeel de crème over de bovenkant van de cakebodem. Gebruik hiervoor een spatel of paletmes en strijk de crème glad. Laat de taart even opstijven in de koelkast (of in de diepvries) totdat de meringue-laag klaar is. 

Chocoladescherven 
Smelt de chocolade au bain-marie. Strijk de gesmolten chocolade dun uit over een velletje bakpapier of cellofaanfolie. Laat uitharden. Breek de chocolade in stukken. 

Meringue 

Stap 1: 
Rasp de citroen. Klop de eiwitten met 25 g suiker in de mixer luchtig. Kook de rest van de suiker met water en de rasp van de citroen in tot een siroop van 120 °C. Dit duurt circa 5 minuten. 

Stap 2: 
Giet de hete siroop bij het eiwitschuim terwijl de mixer op de hoogste stand doorklopt. Zet na 1 minuut de mixer op de middelste stand en laat de meringue taai kloppen en iets kouder worden. 

Stap 3: 
Schep de meringue in een spuitzak. Spuit de meringue in een spiraal op de bovenkant van de taart. Garneer met de chocoladescherven.  

TIP van Rudolph:  
Je kunt ook hagelslag, chocoladevlokken of stukken chocoladereep gebruiken om de taart mee te garneren. 

 

Geef je waardering

104
Vasina Torta
Vasina Torta