Stap 1:
Snijd de koude boter in blokjes. Mix in een (keukenmachine)kom de suiker en bloem en voeg vervolgens de koude blokjes boter in delen toe. Voeg een snuf zout toe en kneed in de keukenmachine of met een mixer met deeghaken tot een gladde deegbal. Is het mengsel te droog? voeg dan een eetlepel ijskoud water toe.
Stap 2:
Verdeel het deeg in 3 delen. Meng door 1 deel de cacao en gehakte stukjes hazelnoot.
Meng door een ander deel de kokosrasp. Meng door het overblijvende deel de kleurstof, de rasp van de sinaasappel en het vanille-extract.
Stap 3:
Er worden drie verschillende vormen koekjes gemaakt met de drie smaken. Verdeel de drie smaken deeg weer in drie delen. In de drie bakken verdeel je nu drie gelijke delen van iedere smaak.
Vorm 1: Marmerkoekje
Neem uit je eerste bak van elke soort deeg een stukje. Meng deze kort door elkaar en duw dan plat. Leg de koekjes op de bakplaat. Doe dit net zo lang tot je eerste bak leeg is.
Vorm 2: Piramidekoekje
Rol de drie soorten deeg uit de tweede bak uit tot rolletjes van 1 cm. Leg er twee naast elkaar en één bovenop. Laat je piramide 20 opstijven in de koelkast. Snijd daarna plakjes van 1 cm dik en leg ze op de bakplaat.
Vorm 3: Schaakbordkoekje
Rol de drie soorten deeg uit de laatste bak uit tot dunne rolletjes van een halve cm en laat 20 minuten opstijven in de koelkast. Snijd daarna van die rolletjes in stukjes van een halve cm. Maak rijen van 3x3 met de verschillende smaken deeg. Druk plat en leg op de bakplaat.
Afbakken
Bak de shortbreadkoekjes in 15 tot 20 minuten goudbruin in een voorverwarmde oven op 175 °C (hetelucht).
Meld je aan en praat mee