Tomatensoep met ballen

15
Makkelijk

Bereidingswijze

30 minuten totale tijd
  • Breng een pan met water en zout aan de kook voor de soepballen.

Hollandse tomatensoep

  • Pel en snipper de ui. Pel en snijd 1 teentje knoflook fijn.
  • Snijd de tomaten in blokjes.
  • Schil en snijd de bleekselderij in reepjes.
  • Schil en snijd de winterpeen in blokjes.
  • Verhit olie in een hoge pan en voeg de tomatenpuree toe. Roer deze goed door. Voeg de azijn, suiker, groente en gesneden knoflook toe.
  • Blus af met circa 1 l water en laat de soep, op laag vuur, circa 10 minuten pruttelen.

Soepballen

  • Meng in een kom het gehakt met ei, paneermeel, zout en peper.
  • Maak een klein soepballetje van het gehakt en kook deze circa 3 minuten in het kokende water.
  • Proef het soepballetje en breng de rest van het gehakt verder op smaak met zout en peper indien nodig.
  • Draai van de rest van het gehakt kleine balletjes van circa 1 centimeter. Voeg toe aan het kokend water. Kook de balletjes in circa 2-3 minuten gaar.

Toast

  • Verwarm een grillpan.
  • Pel de tweede teen knoflook en wrijf goed over alle boterhammen.
  • Rooster de boterhammen circa 3 minuten tot ze krokant zijn.
  • Besprenkel de boterhammen met olijfolie.

Hollandse tomatensoep serveren

  • Pureer de soep glad met een staafmixer.
  • Giet de balletjes af en voeg ze toe aan de tomatensoep
  • Breng op smaak met peper en zout.

Ingredienten

4
Personen

Tomatensoep met ballen

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 vleestomaten
  • 0.5 bosje bleekselderij
  • 1 winterpeen
  • 100 ml zonnebloemolie
  • 30 g tomatenpuree
  • 1 el azijn
  • 1 el suiker
  • 200 g rundergehakt
  • 1 ei
  • 2 el paneermeel
  • zout
  • versgemalen peper
  • 4 boterhammen
  • 1 scheutje olijfolie
Geef je waardering
15