Dit gerecht maakte René in aflevering 2 van The Chefs' Line Nederland.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Maak karamel van 250 g suiker en doe in vormpjes.
Maak karamelsaus van 250 g suiker en room. Meng de room tot een vloeibare saus en voeg wat roomboter en fleur de sel toe. Laat dit vervolgens afkoelen.
Meng 125 g boter, 250 g bloem en 2 lepels suiker en voeg wat water en zout toe. Kneed dit tot een deeg en zet koud. Schil en snij de Jonagold appels in dikke plakken en verwijder klokhuis. Steek een stukje uit een plakje appel en druk in het midden van een grote plak. Giet wat karamel in vormpje en druk hier een plak appel op.
Rol het deeg uit, steek rondjes uit en leg op de appel. Bak ruim een kwartier op 200°C.
Schil de Granny Smith appels, verwijder het klokhuis en snij in kleine stukjes. Smoor 2 minuten in druivenpitolie en blus af met witte wijn. Stoof daarna 2 minuten en voeg water toe totdat de appel bijna onder staat. Dek af met bakpapier en laat de appel in 5 minuten zacht worden. Maak de appel fijn in een blender en voeg een scheutje druivenpitolie toe zodat een zachte crème ontstaat. Laat dit afkoelen.
Klop de slagroom stijf met wat suiker en Calvados. Serveer de Tarte Tatin op een bord met karamelspiraal en druppels appelcrème. Garneer met cress en een toefje room. Eventueel met een kannetje karamel erbij.
0 reacties