In het programma Lekker Lokaal gaat Laura de Grave op zoek naar lokale producten en gerechten. In één van de afleveringen maakt ze samen met LekkereTrek de echte winterklassieker: snert. 

Ingredienten

8
Personen

Snert

  • 500 g Dik-Trom-erwten of groene spliterwten
  • 4 kruidnagels
  • 4 jeneverbessen
  • 10 peperkorrels
  • 1 kroontje foelie
  • 2 laurierbladeren
  • 3 uien
  • 4 wortels
  • 1 varkenspoot (ca. 20-25 cm), of een stuk spek met zwoerd
  • 1 knolselderij
  • 2 pastinaken
  • 2 el koolzaadolie
  • 1 teen knoflook
  • 1 prei
  • 250 g krabbetjes
  • 150 g rookspek
  • 10 g peterselie
  • 1 rookworst
  • 1 tl gerookt paprikapoeder

Extra benodigdheden

  • thee-ei
  • 1 grote kookpan
  • vlamverdeler

Bereidingswijze

Totale tijd: 37 uur en 20 minuten

Dag 1

1 Laat de Dik-Trom-erwten 24 uur weken in ruim koud water (groene spliterwten* hoeven niet te weken).

2 Doe de kruidnagels, jeneverbessen, peperkorrels en foelie in een thee-ei. Doe 4,5 liter water, het thee-ei met de specerijen, 2 laurierbladen, 1 hele ui met schil, 1 hele wortel en de varkenspoot (of spek met zwoerd) in een grote kookpan. Laat 8 uur met het deksel op de pan tegen de kook aan trekken (gebruik een vlamverdeler). Voeg tussentijds zoveel water toe, dat er uiteindelijk 4 liter bouillon over blijft. Haal alle smaakmakers eruit.

Dag 2
3
Spoel de erwten af en voeg toe aan de pan met bouillon. Breng aan de kook. Schil ondertussen de rest van de wortels, knolselderij en pastinaken. Snijd in blokjes van 1 x 1 cm. Verhit 1 el koolzaadolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de groenten ca. 5 min. Voeg toe aan de pan met bouillon.


4 Snipper de rest van de uien, snijd de knoflook fijn en snijd de prei in ringen. Verhit de rest van de koolzaadolie in de koekenpan op middelhoog vuur. Bak de groenten ca. 5 min. Voeg toe aan de pan met bouillon. Voeg de krabbetjes toe.

5 Snijd het rookspek in blokjes van 0,5 x 0,5 cm. Verhit een koekenpan zonder boter of olie en bak het rookspek op middelhoog vuur in 5 min krokant. Voeg toe aan de pan met bouillon. Snijd de peterselie en fijn en voeg toe.

6 Laat de erwtensoep 4 ½ uur (of 1 ½ uur als je groene spliterwten gebruikt) met het deksel op de pan tegen de kook aan trekken (gebruik een vlamverdeler). Roer regelmatig. Voeg tussentijds eventueel wat water toe als de soep te dik wordt.

7 Snijd na 3 ½ uur (of na 1 uur als je groene spliterwten gebruikt) de rookworst in plakjes en voeg toe. Breng de erwtensoep op smaak met het gerookte paprikapoeder, peper en zout. Serveer met roggebrood en katenspek.

Tip: Erwtensoep is het lekkerste als het een nacht heeft geslapen. Je noemt het dan snert. 

Lekker erbij: roggebrood met katenspek

*Als je niet zo lang wil wachten of simpelweg de tijd niet hebt kun je ook groene spliterwten gebruiken. Daarvoor is de wachttijd maar 9½ uur. 

Check de aflevering van Lekker Lokaal om het recept stap voor stap te volgen > 

Geef je waardering

42
ertwensoep lekker lokaal