De Siciliaanse cassata is de perfecte oplossing als je niet al te dol bent op zoete baksels. Goed om te weten: deze versie is glutenvrij.

Rudolph van Veen

Ingredienten

10
Personen

Cake

  • Boter om in te vetten
  • 4 eieren
  • 120 g honing
  • 1 mespunt zout
  • 100 g bruinerijstbloem
  • 1/2 sinaasappel
  • 85 ml olijfolie extra vierge

Vulling

  • 25 g rozijnen
  • 1/2 sinaasappel
  • 25 g pistachenoten
  • 25 g hazelnoten
  • 50 g pure chocolade (85% cacao)
  • 340 g ricotta
  • 1 vanillestokje of 1 el vanille-extract
  • 2 el olijfolie extra vierge

Decoratie

  • 1 el poedersuiker
  • paar blaadjes munt

Extra nodig

  • springvorm 22 cm
  • keukenmachine of handmixer

Bereidingswijze

Totale tijd: 1 uur en 30 minuten

Cake

Stap 1:
Verwarm de oven voor op 170°C. Vet de taartvorm in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.

Stap 2:
Klop de eieren met de honing en het zout tot een luchtig schuim in de keukenmachine of met een handmixer. Spatel het meel rustig door het schuim. Rasp de schil van de sinaasappel en pers het sap uit. Voeg de olijfolie en de sinaasappelrasp toe. Roer niet langer dan noodzakelijk is om alles te mengen en probeer het beslag zo luchtig mogelijk te houden.

Stap 3:
Giet het beslag in de bakvorm. Bak de cake ongeveer 30 minuten in de oven. Laat de cake na het bakken afkoelen. Snijd de cake horizontaal doormidden. Besprenkel de cake met sinaasappelsap.

Vulling

Stap 1:
Week de rozijnen ongeveer 10 minuten in heet water. Rasp de schil van de sinaasappel. Hak de noten en de chocolade. Meng in een kom de ricotta, vanille, sinaasappelrasp, pistachenoten, hazelnoten, chocolade, rozijnen en de olijfolie.

Stap 2:
Verdeel de vulling over de onderste plak van de cake en leg de andere helft erbovenop. Decoreer de taart met poedersuiker en de muntblaadjes.

Kijk iedere werkdag om 15:00 naar Rudolph's Bakery.

Geef je waardering

121
Siciliaanse cassata
Siciliaanse cassata