De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

sauternestaart

240 MIN
Sauternestaart

Een recept van

Rudolph van Veen

rudolph portret

Bereidingswijze

Witte wijncake
Verwarm de oven voor op 120˚C. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Roer de eieren met de suiker en het vanillemerg los. Schil met een dunschiller een paar schillen van de citroen en snijd deze in fijne reepjes. Voeg de citroenschil samen met de arachideolie en de witte wijn toe aan het eimengsel. Meng de bloem met de gist en de suiker. Spatel het bloemmengsel door het eimengsel. Vet een taartpan in en schenk het beslag erin. Bak de cake in de oven in circa anderhalf uur goudbruin en gaar. Laat de cake afkoelen en haal uit de vorm.

Sauternesbavarois
Bekleed de taartring met een strook cellofaanfolie en zet deze op een bord met een vel bakpapier zodat de bodem goed afgesloten is. Week de gelatine in koud water. Klop de slagroom tot yoghurtdikte. Breng de sauternes aan de kook, maar houd een klein scheutje achter. Roer 2 eidooiers met 20 gram suiker, de bloem en het achtergehouden scheutje sauternes los. Giet de warme wijn op het eimengsel en giet het geheel terug in de pan. Breng de crème aan de kook en laat op laag vuur circa 3 minuten garen. Haal de pan van het vuur en los de geweekte gelatine erin op. Klop de resterende eidooiers luchtig met de resterende suiker. Meng de warme crème door de luchtig geklopte eidooiers. Laat afkoelen tot lauwwarm. Spatel de slagroom erdoor. Schenk de sauternesbavarois in de taartring en laat circa 3 uur in de vriezer opstijven. Haal de bevroren bavarois uit de vorm en leg op de witte wijncake.

Druiventopping
Week de gelatine in ruim koud water. Halveer de citroen en pers het sap eruit. Breng het water, citroensap en de suiker aan de kook tot de suiker is opgelost. Haal de pan van het vuur, voeg de jam toe en roer goed door. Schenk het mengsel door een zeef, los de gelatine erin op en meng goed door. Laat de gelei afkoelen tot 40 ºC. Pluk de druiven van de tros en halveer ze in de lengte. Leg de druiven op de taart en giet de gelei erover.

Witte chocoladebol
Vries de marmeren plaat circa 3 uur in. Smelt de chocolade au bain-marie en schep de chocolade in een cornetje. Spuit lange banen over de bevroren tegel in een ruitpatroon. Laat heel even uitharden en steek de banen los met een paletmes. Vorm de chocolade, nu hij nog flexibel is, tot een bol. Zet de chocoladebol voorzichtig in het midden van de taart. Bestuif met poedersuiker.

In dit programma deelt Meesterkok en Meesterpatissier Rudolph van Veen zijn kennis en passie voor het bakken. Hij tovert de heerlijkste zoete en hartige gerechten uit de oven, waar je zeker van zult watertanden. Rudolph weet precies hoe je de meest oogstrelende creaties maakt, en binnenkort zul jij met zijn hulp ook de show stelen met prachtige taarten, of je gezin verwennen met de lekkerste broodjes en hartige taarten. 

Bekijk de nieuwe afleveringen van Rudolph's Bakery, elke werkdag 15.00 uur op 24Kitchen, kanaal 24!

Rudolph's Bakery

Laat weten wat je van dit recept vindt

Ook lekker