Saté kambing met geitensoep en lontong

4
Gemiddeld

Bereidingswijze

60 minuten totale tijd

Dit gerecht maakte Tim in aflevering 6 van The Chefs' Line Nederland. 

Marineren

Snij het vlees in kleine blokjes. Pel en pers de knoflook uit en stamp de kemiri fijn met een vijzel. Meng met de tamarinde, ketoembar, zout, ketjap en olie. Marineer hierin het vlees en zet apart.

Geitensoep

Bak de botten aan in een scheut olie in een grote koekenpan of braadpan. Pel en hak de ui grof. Snij de wortel en bleekselderij is stukken. Kneus en pel de knoflook. Bak wortel, ui, knoflook en selderij even mee met de botten. Doe dan samen met de tomatenpuree, rawit, gember, pimentkorrels, gekneusde sereh, salam blaadjes, en jeruk purut in de snelkookpan. Vul aan met water zodat alles onderstaat. Zeef na circa 30-40 minuten de bouillon in een pan. Pluk het vlees en voeg bij gezeefde bouillon. Breng op smaak met sojasaus, zout en peper.

Lontong

Kook de lontong in een ruime pan water circa 40 minuten en snij daarna in kleine blokjes.

Saus

Snij de pepers fijn. Pel en hak de knoflook fijn. Meng met de palmsuiker, sojasaus en limoensap naar smaak.

Grillen

Rijg na het marineren het vlees op stokjes. Verhit de grillpan en rooster het vlees. Pel en snij of schaaf de sjalot ragfijn. Snij de komkommer fijn en serveer, eventueel op een bananenblad, samen met bird-eye of rawit en wat gesneden sjalot. Geef de geitensoep in een kommetje erbij.

Ingredienten

4
Personen

Saté

  • 500 g mager jong geitenvlees (mout, zonder bot)
  • 2 tenen knoflook
  • 3 kemirinoten
  • 1 el tamarinde
  • 1,5 tl ketoembar
  • 1 snuf zout
  • 1 scheutje ketjap manis
  • 1 scheutje olie

Saus

  • 2 rawit of 3 bird-eye pepers
  • 1 teen knoflook
  • 1,5 tl gula djawa (palmsuiker)
  • 2 el sojasaus light
  • 1 scheutje limoensap

Geitensoep

  • 250 g restvlees met botten of soepvlees van geit
  • 1 scheutje arachideolie of zonnebloemolie
  • 1 ui
  • 1 wortel
  • 1 stengel bleekselderij
  • 2 tenen knoflook
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 rawit
  • 1,5 cm gemberwortel
  • 5 pimentkorrels
  • 1 stengel sereh
  • 2 salamblaadjes
  • 2 djeruk purut
  • 2 selderijblaadjes
  • 1 scheutje sojasaus
  • zout en peper

Overig

  • 1 stukje komkommer
  • bird-eye pepers of rawit om los erbij te serveren
  • 1 sjalot
  • 1 bananenblad
  • 4 zakjes lontong mini
Geef je waardering
4