De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

ovenschotel met stoofvlees: cumberland pie

Deze Pinch of Nom-favoriet combineert rijke runderbouillon met aardappelschijfjes, waarmee een gezonde versie ontstaat van de beroemde Cumberland pie. Door een paar extra smaakmakers, zoals de verse kruiden en een scheutje worcestersaus, en wat slimme alternatieven voor enkele ingrediënten proef je niet dat deze versie relatief weinig calorieën bevat.

10 min voorbereidingstijd
180 min kooktijd
cumberlandpie

Een recept van

Deze Pinch of Nom-favoriet combineert rijke runderbouillon met aardappelschijfjes, waarmee een gezonde versie ontstaat van de beroemde Cumberland pie. Door een paar extra smaakmakers, zoals de verse kruiden en een scheutje worcestersaus, en wat slimme alternatieven voor enkele ingrediënten proef je niet dat deze versie relatief weinig calorieën bevat.

Bereidingswijze

IN DE OVEN OF OP HET FORNUIS
3–3½ UUR

Bestrooi het vlees royaal met zout en peper. Verwarm, als je die gebruikt, de oven voor op 160 °C (heteluchtoven 140 °C).

Vet een ovenvaste braadslee in met de bakspray en zet hem op middelhoog vuur. Bak het vlees in kleine porties rondom bruin en doe het over op een bord. Schenk wat runderbouillon in de braadslee en roer de aanbaksels los. Voeg daarna ui, wortel, bleekselderij en tijm toe en bak het geheel in 4–5 minuten zacht. Roer vervolgens de tomatenpuree en worcestersaus erdoor.

Voeg de rest van de bouillon, het gebakken vlees en de laurier­blaadjes toe. Roer goed en breng aan de kook. Zet de braadslee afgedekt 2–2½ uur in de oven of op het fornuis. Als je dit gerecht op het fornuis bereidt, houd het vuur dan laag en controleer af en toe of de braadslee niet droog kookt.)

Terwijl het vlees opstaat, kook je de aardappels bijna gaar – ze moeten beslist nog stevig zijn. Je kunt dit in de magnetron doen (8–10 minuten) of in een pan kokend water. Laat ze iets afkoelen en snijd ze dan in schijfjes van 1 cm.

Roer na 2–2½ uur de bouillonkuipjes erdoor. Meng in een kommetje maizena met wat water, schenk het papje in de braadslee en roer goed; zorg dat je het vlees niet kapot roert. Zet de oven op 200 °C (heteluchtoven 180 °C); als de braadslee op het fornuis staat, zet je het vuur wat hoger.

Schenk de inhoud van de braadslee in een grote ovenschaal. Leg er een laag aardappelschijfjes op en besproei die met de bakspray. Zet de schaal 20 minuten in de oven, strooi de geraspte kaas erover en zet de schaal nog eens 10 minuten in de oven tot de kaas gesmolten en goudbruin is.

Optioneel:
IN DE ELEKTRISCHE SNELKOOKPAN 
50 MIN.

Bestrooi het vlees met zout en peper. Zet de snel­kookpan op Sauté/Browning en vet de binnen­pan in met de bakspray. Bak het vlees in de snel­kookpan bij middelhoge temperatuur bruin en schep het op een bord.

Doe een scheutje runderbouillon in de snelkook­pan en roer de aanbaksels los. Voeg uien, wortel, bleekselderij en een paar takjes tijm toe en bak het geheel 4–5 minuten, tot de groenten zacht beginnen te worden. Roer de tomatenpuree en worcestersaus erdoor en voeg daarna de rest van de bouillon, de bouillonkuipjes, het vlees en de laurierblaadjes toe.

Doe het deksel op de snelkookpan en kook het geheel onder druk 15 minuten op de stand Manual/Stew.

Kook ondertussen de aardappels (of pof ze 8–10 minuten in de magnetron) tot ze gaar maar nog steeds stevig zijn. Giet ze af en laat ze iets afkoelen; snijd ze daarna in schijfjes van 1 cm dik.

Laat de druk uit de snelkookpan ontsnappen via Natural Pressure Release/NPR en open voorzichtig het deksel.

Verwarm de oven voor op 200 °C (heteluchtoven 180 °C). Meng in een kommetje de maizena met wat water. Schenk dit papje in de pan en roer goed, maar zorg dat het vlees niet uit elkaar valt.

Schenk de inhoud van de snelkookpan in een grote ovenschaal. Leg er een laag aardappel­schijfjes op en besproei die met de bakspray. Zet de schaal 20 minuten in de oven, strooi de geraspte kaas erover en zet de schaal nog eens 10 minuten in de oven tot de kaas gesmolten en goudbruin is.

Optioneel:
IN DE SLOWCOOKER
6½-7 UUR

Bestrooi het vlees met zout en peper.

Vet een grote koekenpan in met de bakspray. Bak het vlees in porties rondom bruin op hoog vuur en schep het op een bord.

Doe een scheutje runderbouillon in de snelkook­pan en roer de aanbaksels los. Doe de inhoud van de pan in de slowcooker en voeg ook het vlees, de gesneden groenten en een paar takjes tijm toe.

Roer de tomatenpuree en worcestersaus erdoor. Voeg dan de rest van de bouillon, het bouillonkuipje en de laurierblaadjes toe.

Zet de slowcooker 5–6 uur op de hoogste stand. Misschien moet je op enig moment het deksel van de pan nemen, zodat de saus iets kan inkoken.

Wanneer het vlees gaar en mals is, roer je de maizena en wat water in een kommetje door elkaar. Schenk het papje in de slowcooker en roer goed, maar zorg dat het vlees niet uit elkaar valt. Doe de inhoud van de slowcooker in een grote ovenschaal.

Verwarm de oven voor op 200 °C (heteluchtoven 180 °C). Kook ondertussen de aardappels (of pof ze 8–10 minuten in de magnetron) tot ze gaar maar nog steeds stevig zijn. Giet ze af en laat ze iets afkoelen; snijd ze daarna in schijfjes van 1 cm dik.

Bedek het vlees in de ovenschaal met een laag aardappelschijfjes en besproei die met de bakspray. Zet de schaal 20 minuten in de oven, strooi de geraspte kaas erover en zet de schaal nog eens 10 minuten in de oven tot de kaas gesmolten en goudbruin is.

Dit recept komt uit het boek: Pinch of Nom 
Uitgeverij Scriptum, €22,99
Fotografie: © Mike English, 2019

 

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker