Renés mega Italiaanse spinazietaart

2
Gemiddeld

Bereidingswijze

45 minuten kooktijd
165 minuten totale tijd

Deeg
Kneed de boter, bloem, eieren en het zout tot een soepel deeg. Laat het deeg, afgedekt met plasticfolie, circa 30 minuten rusten in de koelkast. Vet de springvorm in. Rol het deeg tot een dikte van circa 4 millimeter uit en bekleed de ingevette springvorm ermee. Prik de bodem in met een vork.

Vulling
Verwarm de oven voor op 170 ºC. Pel en snipper de uien. Pel en hak de knoflook. Verhit een scheutje olie in een pan en fruit de uien en de knoflook. Voeg de pijnboompitten, Italiaanse kruiden en de bladspinazie toe en bak circa 4 minuten mee. Breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper. Snijd de mozzarella in blokjes. Klop de eieren los, roer de crème fraîche en de mozzarella erdoor. Meng de spinazie door het eimengsel. Giet de vulling in de met deeg beklede springvorm en bak in circa 1 uur in 30 minuten gaar. Laat de quiche afkoelen.

Italiaanse salade
Snijd de korstjes van de plakken casinobrood en leg de plakken tegen elkaar. Steek met de taartring een cirkel uit.

Verwarm de grillpan. Snijd de courgette met de mandoline of kaasschaaf in dunne plakjes. Besprenkel met olie en gril ze kort om en om, tot er een mooie grillstreep op zit. Breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper.

Schil de aardappels, winterwortel en knolselderij en snijd ze in julienne. Maak de sperzieboontjes schoon. Breng een pan met water aan de kook en kook achtereenvolgens in dezelfde pan eerst de aardappels, dan de winterwortel, vervolgens de knolselderij en als laatste de sperzieboontjes beetgaar. Koel de groente af in ijswater. Snijd de augurk in julienne. Pel en snipper de ui. Halveer de kerstomaatjes. Meng de uitgelekte groente met de augurk, ui, drie kwart van de kerstomaatjes en de mayonaise. Breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper. Bekleed de taartring met cellofaanfolie of bakpapier en zet de taartring op de afgekoelde quiche. Leg het casinobrood op de bodem van de taartring. Leg de gegrilde courgetteplakken dakpansgewijs tegen de binnenkant van de taartring. Vul de taartring met de Italiaanse salade. Verwijder de taartring en de cellofaanfolie. 

TIP: Gebruik de rest van de salade bij de lunch of serveer bij de taart.

Gefrituurde uienringen
Pel de uien en snijd ze in dikke ringen. Druk de rokken per twee uit elkaar. Wentel de uienringen door de bloem. Klop het eiwit luchtig. Meng de bloem met het bier en breng op smaak met een beetje zout. Spatel het eiwitschuim erdoor. Haal de uienringen door het beslag en wentel ze vervolgens door de panko. Verwarm de olie tot circa 180 ºC. Bak de uienringen in circa 2 minuten om en om goudbruin en krokant. Laat ze uitlekken op keukenpapier en strooi er wat zout over. Leg de uienringen op de Italiaanse salade.

Garnering
Verdeel de takjes kervel en de rest van de kerstomaatjes rondom de taart.

Ingredienten

1
Porties

Deeg

  • 150 g roomboter
  • 300 g bloem
  • 2 eieren
  • 1 mespuntje zout

Vulling

  • 2 uien
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el pijnboompitter
  • 1 el Italiaanse kruiden
  • 500 g jonge bladspinazie
  • 2 bollen mozzarella
  • 8 eieren
  • 400 ml crème fraîche

Italiaanse salade

  • 4 casinoboterhammen
  • 1 groene courgette
  • 2 flinke aardappels
  • 1 winterwortel
  • 100 g knolselderij
  • 100 g sperzieboontjes
  • 2 augurken
  • 1 ui
  • 100 g kerstomaatjes
  • 2 el mayonaise

Gefrituurde uienringen

  • 2 flinke uien
  • 50 g bloem
  • 1 eiwit
  • 100 ml bier
  • 200 g panko

Garnering

  • 4 takjes kervel

Extra nodig

  • plasticfolie
  • boter om in te vetten
  • bakpapier
  • springvorm van 24 cm doorsnede
  • Mandoline of kaasschaaf
  • grillpan
  • taartring van 16 cm doorsnede
  • cellofaanfolie of bakpapier
  • olie om in te frituren
Geef je waardering
2