Waar polenta vroeger Italiaans armeluiseten was, heeft het inmiddels een prominente plek op de menukaart van menig restaurant bemachtigd. Terecht. Ook wij vallen als een blok voor dit razend makkelijk te bereiden en o-zo zalige ingrediënt. Maak polenta op z'n allerlekkerst door 'm af te toppen met gebakken paddenstoelen en parmezaan. 24Kitchen's chefs Job en Perry laten zien hoe.

Job en Perry

Wat is polenta?

Eens een keer geen zin in aardappelen, pasta of rijst? Probeer polenta! Voor wie zich - en je bent heus niet de enige - afvraagt wat polenta eigenlijk is: polenta is niets meer dan een gerecht gemaakt van maïsgriesmeel. Van oorsprong traditioneel Noord-Italiaans voer voor de armen: eenvoudig, voedzaam en gegarandeerd een goed gevulde maag na een kommetje maïspap.

Anno nu mogen we polenta eigenlijk geen 'pap' meer noemen. Het gerecht heeft zo'n enorme facelift ondergaan, dat je het haast niet herkent.

Je kunt polenta overigens op meerdere manieren eten: van zacht (een beetje als aardappelpuree) tot lekker stevig en gebakken, gefrituurd of gegrild. Het grootste verschil zit 'm in de maling van de maïs. Fijne polenta zorgt voor een zacht gerecht, grover gemalen polenta is geschikt voor grillen of bakken. Maak er bijvoorbeeld polentafriet van. Leuk om te proberen: deze polentafriet met rodepestodip van thuiskok Jet. Of polentabites: een lekker hapje bij de borrel.

Polenta: jouw nieuwe comfort food

Hoe je het ook maakt, het mooie van polenta is dat het - net als aardappelen of pasta - goed werkt bij zo'n beetje alles. Van ragout tot stoofvleesgeroosterde groenten tot klassieke tomatensaus. Of zoals in het polenta-recept hieronder van 24Kitchen's Job en Perry met gebakken gemengde paddenstoelen en Parmezaanse kaas. 

Oh, en we waarschuwen je maar vast: dit bordje met de drie P's (polenta, paddestoelen en parmezaan) wordt jouw nieuwe comfort food.

 

Ingredienten

4
Personen

Paddenstoelen

  • 750 g gemengde paddenstoelen
  • 3 tenen knoflook
  • 3 takjes salie + extra voor bestrooien
  • 4 takjes tijm + extra voor bestrooien
  • 3 el olijfolie
  • 2 el tomatenpuree
  • 100 ml medium dry sherry
  • 100 g Parmezaanse kaas
  • zout en peper

Polenta

  • 160 g snelkook polenta
  • 1 l groentebouillon
  • 150 g Parmezaanse kaas
  • 50 g gezouten roomboter
  • zout en peper

Extra nodig

  • grote koekenpan
  • blokrasp

Bereidingswijze

Totale tijd: 30 minuten

Stap 1

Maak de paddenstoelen schoon. Snijd of scheur de grote exemplaren in kleinere stukken. Pel en hak de knoflook fijn.

Stap 2

Verhit de olie in een grote koekenpan of braadpan en bak de paddenstoelen met een snuf zout.

Stap 3 

Maak ondertussen de polenta. Doe de polenta in een pan en voeg de bouillon toe. Kook volgens de aanwijzing op de verpakking. Draai het vuur uit en voeg de boter toe.

Stap 4

Ris de tijm. Snijd de salieblaadjes fijn. Maak als de paddenstoelen mooi bruin zijn ruimte vrij in het midden van de pan en bak daarin de fijngesneden knoflook met wat extra olie. Voeg de tomatenpuree toe en bak even mee. Roer alles door elkaar en voeg ¾ van de kruiden toe.

Stap 5

Blus het geheel af met sherry en flambeer eventueel.

Stap 6

Rasp alle kaas. Voeg 150 gram Parmezaan toe aan de polenta. Voeg eventueel wat water toe als de polenta te dik is. Roer door en breng op smaak met zout en peper.

Stap 7

Stort de polenta op een plank of schaal. Schep de paddenstoelen erop. Strooi de overige kaas, tijmblaadjes en salie erover. Maak af met een paar draaien peper.

Wil je álle Wat Eten We Vandaag?-recepten en video's bekijken? Ga dan snel naar Wat Eten We Vandaag?

Geef je waardering

458
Polenta met paddenstoelen en parmezaan
Polenta met paddenstoelen en parmezaan