De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

stoofvlees met polenta en spruitjes

Pel de ui en snijd hem in dunne ringen. Dep het vlees droog met keukenpapier. Snijd het vlees in stukken en bestrooi het met zout en peper. Laat de boter in een pan met dikke bodem lichtbruin kleuren. Bak de het vlees in gedeelten aan beide kanten lichtbruin. Beweeg het vlees tijdens het braden over de bodem van de pan. Leg het aangebraden vlees op een bord. Fruit de ui op een halfhoog vuur al omscheppend goudgeel en glazig. Voeg de laurierblaadjes, de kruidnagels en het vlees toe en schenk langs de rand van de pan 1 glas warm water en de azijn bij het vlees. Breng alles aan de kook en stoof het vlees met de deksel op de pan in 2 uur gaar.

120 min voorbereidingstijd
80 min kooktijd
Stoofvlees met polenta en spruitjes

Een recept van

Rudolph van Veen

rudolph portret

Bereidingswijze

Stoofvlees (circa 15 minuten + 2 uur stoven)
Pel de ui en snijd hem in dunne ringen. Dep het vlees droog met keukenpapier. Snijd het vlees in stukken en bestrooi het met zout en peper. Laat de boter in een pan met dikke bodem lichtbruin kleuren. Bak de het vlees in gedeelten aan beide kanten lichtbruin. Beweeg het vlees tijdens het braden over de bodem van de pan. Leg het aangebraden vlees op een bord. Fruit de ui op een halfhoog vuur al omscheppend goudgeel en glazig. Voeg de laurierblaadjes, de kruidnagels en het vlees toe en schenk langs de rand van de pan 1 glas warm water en de azijn bij het vlees. Breng alles aan de kook en stoof het vlees met de deksel op de pan in 2 uur gaar.

Spruiten met abrikozen en pecannoten uit de wok (circa 15 minuten)
Week de abrikozen circa 1 uur in ruim water. Maak de spruiten schoon en halveer de grote exemplaren. Blancheer de spruiten beetgaar of stoom ze circa 4 minuten op 100 °C. Snijd de abrikozen in stukken. Verhit een scheutje olie in de wok en bak de spruitjes kort aan. Voeg de pecannoten toe en bak ze kort mee. Voeg de abrikozen en een lepel abrikozenjam toe zodat de spruitjes mooi gaan glanzen.

Polenta (circa 50 minuten)
Breng in een pan de melk en de bouillon aan de kook. Voeg al roerend het maïsmeel toe. Breng de polenta al roerend aan de kook en laat deze onder voortdurend roeren in circa 45 minuten gaar worden. Voeg eventueel wat extra water toe. De polenta is gaar als het aan de rand van de pan loslaat. Breng de polenta op smaak met een scheut olijfolie.

Rudolph van Veen gaat terug naar de basis van het koken en geeft voorlichting over Nederlandse producten. In elke aflevering staat één groente of product centraal. Rudolph bezoekt de kwekerij zodat men kan zien waar ingrediënten vandaan komen en hoe hoog de kwaliteit van deze Nederlandse producten is. Samen met Rob Baan ontdekt hij de verhalen achter de heerlijkste Nederlandse groente, maar ook bezoekt hij bijvoorbeeld bedrijven waar Nederlandse kazen gemaakt worden en boerderijen met scharrelvlees. Vervolgens worden er heerlijke recepten bereid met deze producten, waarbij voldoende uitleg wordt gegeven over de verschillende ingrediënten en kooktechnieken.

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker