Deze moussaka is als een hapje hemel in je ovenschaal. Dit Griekse ovengerecht is goedgevuld en lekker makkelijk. Maak deze knaller nu zelf thuis.

Danny Jansen

Ingredienten

6
Personen

  • 3 grote aubergines
  • 1 tl zout
  • 500 gram kruimige aardappels
  • 250 ml Griekse olijfolie extra vierde
  • 2 à 3 el paneermeel naturel

Gehaktsaus

  • 2 uien
  • 1 bos bladpeterselie
  • 1 el olijfolie
  • 500 gram rundergehakt
  • Zout en peper
  • 100 ml droge witte wijn
  • 400 g tomatenblokjes
  • 1 tl suiker
  • 1 tl kaneelpoeder

Bechamelsaus

  • 60 g bloem
  • 60 g roomboter
  • 750 ml halfvolle melk
  • snufje zout
  • 2 eieren
  • 60 g Pecorino

Extra nodig

  • ovenschaal 35 bij 25 cm
  • vergiet
  • keukenpapier

Bereidingswijze

Totale tijd: 3 uur en 30 minuten

Stap 1: 
Was de aubergines, snijd de steel weg. Snijd de aubergines over de lengte in plakken van ongeveer 7 mm dikte en bestrooi met zout. Laat de aubergineplakken voor ongeveer 20 minuten uitlekken in een vergiet. Spoel daarna met koud water en dep droog met keukenpapier. 

Stap 2: 
Schil en was ondertussen de aardappels. Snijd de aardappels in plakken van ongeveer 7 mm dikte. 

Gehaktsaus 
Pel en snipper de uien. Hak de bladpeterselie fijn. Fruit de uien in een bakpan met een eetlepel olijfolie tot ze glazig zijn. Voeg dan het gehakt toe. Rul het gehakt en breng op smaak met zout en peper. Voeg daarna de wijn toe en bak tot het vocht is verdampt. Voeg dan de tomatenblokjes, peterselie, suiker en kaneel toe en laat dit samen 20 minuten sudderen op laag vuur. 

Aubergines en aardappelen  

Stap 1: 
Verwarm een ruime bakpan met een halve eetlepel olijfolie. Bak de plakken aubergine aan beide kanten goudbruin en laat ze daarna uitlekken op keukenpapier. Voeg wat extra olijfolie toe aan de pan wanneer dat nodig is.  

Stap 2: 
Bak de aardappelplakjes in de koekenpan met wat olijfolie op matig tot hoog vuur. Bak tot ze halfgaar zijn. Laat ze daarna uitlekken op keukenpapier. 

Opbouwen moussaka
Vet de ovenschaal in met olijfolie en bestrooi de binnenkant van de schaal met paneermeel. Bedek de bodem van de schaal met alle gebakken aardappels. Schep de helft van de gehaktsaus hier bovenop. Bedek vervolgens met alle plakken gebakken aubergine. En eindig als laatst met de andere helft van de gehaktsaus. 

Bechamelsaus
Smelt de boter op laag vuur in een steelpan. Voeg dan de bloem toe en roer dit samen tot een deeg. Voeg beetje voor beetje de melk toe aan het deeg. Blijf roeren met een garde zodat er geen klontjes ontstaan. Voeg wat zout toe voor de smaak. Laat de saus 2 minuten zacht pruttelen. Haal de pan van het vuur. Rasp de Pecorino en voeg deze toe aan de saus. Voeg als laatst de eieren toe aan de saus. 

Afmaken moussaka 
Verwarm de oven voor op 180 °C.Giet de bechamelsaus als bovenlaag op de ovenschotel. Bak de moussaka in circa 45 à 60 minuten goudbruin in de oven.  

Tip van opa Jannis: 

  • Serveer de moussaka met versgebakken stokbrood en een Griekse salade 

Geef je waardering

207
mousaka