Zuurvlees - of zoervleisj, zoals de Limburgers het noemen - is stoofvlees gegaard in azijn. Een heerlijk fris-zuur gerecht, mooi in balans gehouden door de zoete appelstroop en ontbijtkoek. Met dit recept maak je er heerlijke broodjes mee.

Rudolph van Veen

Ingredienten

8
Porties

Zuurvlees

  • 500 g runderstoofvlees
  • 1 ui
  • 35 g boter
  • 2 kruidnagels
  • 3 blaadjes laurier
  • 50 ml natuurazijn
  • 200 ml water
  • 2 plakken ontbijtkoek
  • 2 el appelstroop
  • 25 ml balsamicoazijn
  • 1 snufje nootmuskaat

Deeg

  • 500 g bloem
  • 9 g zout
  • 200 ml lauw water
  • 10 g gedroogde gist
  • 10 g suiker
  • 100 g roomboter, op kamertemperatuur
  • 1 scheutje olijfolie

Soezenbeslag

  • 50 ml melk
  • 50 ml water
  • 50 g roomboter
  • 50 g bloem
  • 1 ei

Afwerking

  • 1 ei met een scheutje room om te bestrijken
  • 2 el sesamzaadjes

Extra nodig

  • plasticfolie
  • deegroller
  • taartsteker van 12 cm doorsnede

Bereidingswijze

Totale tijd: 4 uur en 30 minuten

Zuurvlees

Stap 1:
Bestrooi het vlees aan beide kanten met zout en peper. Snijd de uien in ringen. Verhit de boter in een braadpan met dikke bodem en bak het vlees in circa 5 minuten om en om goudbruin. Voeg de uien toe en laat circa 2 minuten bakken. Voeg de kruidnagels, laurier, natuurazijn en het water toe en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur laag en laat met de deksel op de pan circa 3 uur garen.

Stap 2:
Snijd de plakken ontbijtkoek in blokjes. Voeg de ontbijtkoek, appelstroop en balsamicoazijn toe en laat nog circa 30 minuten garen. Breng op smaak met een beetje zout en peper en nootmuskaat. Laat de vulling afkoelen.

Deeg
Maak een kuiltje in de bloem en strooi het zout over de rand. Schenk het water in het kuiltje en los de gist erin op. Voeg suiker en boter toe en kneed beetje bij beetje de bloem erdoor. Voeg eventueel een scheutje olijfolie toe. Kneed tot een soepel deeg. Bestuif een kom met bloem en laat het deeg, afgedekt met plasticfolie, circa 30 minuten rijzen.

Soezenbeslag
Breng in een pan de melk, het water en de boter aan de kook. Roer de bloem erdoor en laat, al roerende, circa 3 minuten garen. Schep de roux in een kom en roer het ei erdoor. Meng de helft van het soezenbeslag door de afgekoelde zuurvlees.

Tip van Rudolph:
Voor dit recept heb je maar de helft van dit beslag nodig. Bewaar de andere helft in de koelkast voor een ander recept.

Opbouw broodjes

Stap 1:
Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Bestuif het aanrecht en deeg met bloem. Rol het deeg uit tot een plak van circa 5 mm dik en steek er met de taartsteker 16 cirkels uit. Leg de helft van de cirkels op de met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk de randjes met ei.

Stap 2:
Verdeel het zuurvlees over de met ei bestreken cirkels deeg. Leg er een plak deeg op en druk de randen vast met een vork. Bestrijk de bovenkant van de broodjes met het eimengsel en bestrooi met sesamzaadjes. Maak met een klein mesje een gaatje in de bovenkant zodat de stoom kan ontsnappen. Bak de broodjes circa 30 minuten in de oven goudbruin en gaar.

Ontdek hier alle andere recepten uit Rudolph's Bakery: De Bakfiets

Geef je waardering

29
Limburgse zuurvleesbroodjes
Limburgse zuurvleesbroodjes (verticaal)