Libische gevulde aardappeltjes

1
Gemiddeld

Bereidingswijze

30 minuten totale tijd

Aardappels voorbereiden
Schil en snijd de aardappels in dikke plakken. Snijd elke plak horizontaal tot driekwart in zodat er een inkeping ontstaat. Leg ze in een kom met ruim water en veel zout en laat ze minstens een uur in het zoute koude water weken zodat ze soepel worden en open gaan staan; je kunt ze nu makkelijk vullen.

Saus
Pel en snijd de ui en knoflook fijn. Verhit een scheutje olie in een pan, voeg ui, knoflook, tomatenpuree, kurkuma, kaneel en een beetje zout en peper toe. Bak dit mengsel circa 5 minuten op laag vuur en voeg het water toe. Breng het geheel aan de kook en laat in circa 10 minuten op laag vuur inkoken.

Vulling aardappels
Snijd het lente-uitje fijn en meng door het gehakt. Voeg de tomatenpuree, paprikapasta, paprikapoeder, kurkuma, kaneel en gemberpoeder toe. Breng op smaak met een beetje zout en zwarte peper.

Gevulde aardappels
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Kluts in een diep bord de eieren los met een klein scheutje water en kaneel. Meng wat paprikapoeder door de bloem en schep op een bord.

Vul de aardappels door in elke inkeping in de aardappel een lepel vulling te scheppen. Druk met je vingers goed aan. Vul op deze wijze alle aardappels. Haal ze door het losgeklopte ei en wentel ze door wat bloem. Verhit een flinke laag olie in een koekenpan en bak de aardappels rondom goudbruin.

Schenk de saus in een grote lage ovenschaal, leg daarop de gebakken gevulde aardappels. Besprenkel rijkelijk met oranjebloesemwater en bak de aardappels in circa 30 minuten gaar en knapperig. Haal halverwege de schaal uit de oven en keer de aardappels en laat ze ook aan deze kant licht knapperig worden.

Lekker met een frisgroene salade.

Ingredienten

4
Personen

Libische gevulde aardappeltjes

  • 6 grote vastkokende aardappels (liefst uit een Marokkaanse winkel met gele schil)
  • zout
  • 2 eieren
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 1 tl paprikapoeder
  • bloem
  • olijfolie
  • oranjebloesemwater

Saus

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • olijfolie
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 300 ml water

Vulling

  • 1 lente-ui
  • 250 g lamsgehakt
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 el paprikapasta
  • 0.5 el zoet paprikapoeder
  • 0.5 el kurkuma
  • 0.5 el kaneelpoeder
  • 0.5 el gemberpoeder

Extra nodig

  • lage ovenschaal
Geef je waardering
1