Weet je nog niet wat je vanavond gaat koken? Deze rijkgevulde aubergines en verse pilav is het antwoord op je vraag. Makkelijk om te maken er erg rijk van smaak. 

Danny Jansen

Ingredienten

4
Personen

Pilav

  • 300 g risotto of paëllarijst
  • 600 ml water
  • 100 g roomboter
  • 50 g vermicelli
  • 2 blokjes kippenbouillon
  • Zwarte peper, naar smaak

Aubergines

  • 4 aubergines
  • 1/2 l zonnebloemolie
  • 2 uien
  • 1 el olijfolie
  • 300 g rundergehakt
  • 1 el salca (paprikapuree)
  • Zout en zwarte peper, naar smaak
  • 100 g cherrytomaatjes
  • 1 groene peper
  • 50 g geraspte belegen kaas

Extra nodig

  • theedoek
  • keukenpapier
  • ovenschaal

Bereidingswijze

Totale tijd: 1 uur en 15 minuten

Pilav 

Stap 1: 

Doe de rijst in een zeef. Was de rijst onder koud stromend water en laat goed uitlekken. Breng 600 ml water aan de kook. Verwarm de roomboter in een steelpan, voeg hieraan de vermicelli toe. Bak de vermicelli goudbruin in de boter. Voeg dan de gewassen rijst toe en bak dit nog circa 2 minuten mee.  

Stap 2: 
Giet het kokende water over de rijst zodra het goed gebakken is. Voeg de blokjes kippenbouillon toe. Breng het water met de rijst weer aan de kook, zet daarna het vuur lager. Laat de rijst op laag vuur gaarkoken tot al het vocht is opgenomen. Dit duurt circa 12 minuten. Als de rijst gaar is voeg je zwarte peper toe naar smaak en roer je dit één keer door. Zet het vuur uit. Dek de pan af met een theedoek en daarop een deksel. Laat de rijst nog 5 tot 10 minuten rusten. 

Aubergines 

Stap 1: 
Schil de aubergines rondom, laat de steel eraan zitten. Verwarm een ruime bakpan met een halve liter zonnebloemolie. Bak de aubergines rondom goudbruin in de olie. Leg ze op een stuk keukenpapier om uit te lekken. Snijd de aubergine over de lengte door de helft. Snijd de binnenkant van de aubergine kruislings in en zorg ervoor dat de buitenkant van de aubergine heel blijft. Leg de aubergines met de opengesneden kant omhoog in een ovenschaal. 

Stap 2: 
Pel en snipper deuien. Fruit de uien in 1 eetlepel olijfolie in een ruime bakpan. Als de ui glazig wordt, voeg je het gehakt toe. Rul het gehakt op hoog vuur. Voeg er dan de salca aan toe. Breng het gehakt op smaak met een snufje zout en versgemalen peper naar smaak. Doe de deksel op de pan en laat het geheel nog 3 minuten doorbakken. 

Stap 4: 
Verwarm de oven voor op 200 °C. Vul de aubergines met het gehakt. Garneer de aubergines met een paar stukjes cherrytomaat en plakjes groene peper. Strooi er wat kaas overheen. Bak de aubergines 15 à 20 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn. Serveer met de pilav 

Tip van oma Dudu: 
Dit gerecht is heel erg lekker met zelfgemaakte yoghurt-muntsaus.

Geef je waardering

73
pilav-aubergine