De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

jus maken

De perfecte vleesjus maken? Dit is het ultieme recept (zonder pakjes!). Geen saaie waterige saus, maar een rijke, dikke jus van braadvocht, boordevol smaak. Nondejus, wat lekker!

20 min voorbereidingstijd
vlees jus maken

Een recept van

Perry de Man

Perry De Man

"Er zijn verschillende dingen die rijkelijk horen te vloeien en één daarvan is jus (en dan het liefst in zo'n aardappelkuiltje). Daarmee bedoelen we niet de variant uit een pak- of zakje maar een zelfgemaakte jus op basis van vlees."

Bereidingswijze

Jus maken

  1. Haal het vlees uit de pan, voeg een klein scheutje (koud) water toe en zet het vuur wat hoger. Schraap met een kunststof spatel of houten lepel de aanbaksels goed los en laat het zachtjes koken.

  2. Het braadvet functioneert als boter. Voeg aan twee eetlepels braadvet, twee eetlepels bloem toe en roer het geheel met een garde door elkaar. Het is de bedoeling dat er geen klonten ontstaan. 

  3. Voeg aan dit mengsel 500 ml (runder)fond of bouillon toe en blijf roeren tot er een massa ontstaat. Laat dit geheel 5 á 10 minuten inkoken tot je de gewenste dikte hebt bereikt. 

  4. Voeg naar smaak verse peper (en eventueel zout) toe. 

Wat is jus?

Jus is het bijproduct (braadvet) van gebakken vlees of gevogelte. Bestaande uit het kookvocht samen met aanbaksels dat na de bereiding in de pan of braadslee achterblijft. Dit verdik je tot vleessaus of 'bruine jus'. 

Wildjus

Hoe maak je jus?

Een lekkere jus maken is een basisvaardigheid in de keuken. Jus van braadvocht kun je het beste maken direct na het braden van vlees of gevogelte. Je gebruikt hiervoor dezelfde pan.

Miniatuur

Variaties op (vlees)jus

Er bestaan enorm veel verschillende recepten voor het maken van een jus. Denk aan oma's zoete jus van gesnipperde ui, mosterd en ketjap of een kruidige jus op basis van tijm en rode wijn. Het basisrecept staat hierboven.

Miniatuur

Wat te doen als de jus te dik/te dun is?

"Wanneer een jus te dik is, voeg je meer water of bouillon toe om het te verdunnen. Bij een te dunne jus laat je de vleesjus inkoken op laag vuur zonder deksel tot de saus meer indikt."

Miniatuur

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker