Irish Coffee ‘Verkeerd’

8
Gemiddeld
Irish Coffee ‘Verkeerd’

Bereidingswijze

30 minuten totale tijd

’s Middags voorbereiden

Amandelkrullen
Verwarm de oven voor op 195 °C.

Hak het amandelschaafsel fijn. Roer de roomboter en de suiker met een spatel door elkaar tot het smeuïg is. Halveer de sinaasappel en pers een helft van de sinaasappel uit. Roer het sap door de boter. Rasp de citroen en voeg toe. Meng het amandelschaafsel erdoor, het kan nu iets ‘schifterig’ lijken, maar de bloem maakt het weer glad, en spatel de bloem er door. 

Bedek een bakplaat met bakpapier en schep hierop een eetlepel beslag, strijk met de bolle kant van de lepel het beslag dun uit zodat er een cirkel ontstaat. Herhaal tot de bakplaat vol is. Maak de cirkel zo groot als het glas waar je het dessert in presenteert of maak mini amandelkrullen om er apart bij te serveren. Bak de amandelkrullen in circa 8 minuten goudgeel in de oven. Haal ze van het bakpapier en vouw ze meteen om de steel van bijvoorbeeld een garde of flessenhals om ze tot krullen te vormen. Doe dit zo snel mogelijk, want zodra de koekjes afkoelen zijn ze meteen krokant. In een afgesloten bewaardoos blijven ze minstens drie dagen krokant en lekker.

’s Avonds afmaken

Espresso-whiskeysabayon
Klop de eidooiers met de kristalsuiker en basterdsuiker, espresso, whisky en kaneel met de handmixer in circa 3 minuten schuimig. Klop de sabayon in 4-5 minuten op laag vuur met een garde tot het warm, dik en luchtig is. (Blijf voortdurend kloppen, anders stollen de eidooiers op de bodem en verandert de sabayon in roerei.

Roomijs-shake
Haal het roomijs minstens 5 minuten voor het serveren uit de diepvriezer. Mix het ijs met de melk in de blender tot het de dikte heeft van een milkshake.

Opmaak bord
Schenk de roomijs-shake meteen in cocktail of wijnglazen. Schep er royaal warme espressosabayon op. Bestuif de amandelkrullen met poedersuiker en leg op het glas of presenteer er apart bij. 
 

  Mavrodaphne edelzoete twijn uit Griekenland


Mavro (zwart) Daphne (laurier), dat betekent letterlijk de naam van deze druif en ook de wijn.
Sommige mensen ruiken ook laurier in de wijn en claimen dat hier de naam vandaan komt. Maar een ander verhaal vertelt dat tegen het einde van de 18e eeuw de “ontdekker” van deze druif uit Patras voor het eerst wijn ervan maakte. Zijn vrouw heette Daphne……….vul zelf maar in.
Waar de naam ook vandaan komt, de druif is er en om de wijn kun je ook niet meer heen. Een goede kwaliteit Mavro is niet een bepaald een “voordeelpakker” maar dan heb je ook wel wat op tafel staan! Karamel, koffie rozijnen, chocolade, zwarte pruimen, het is een klein nagerecht op zich en de perfecte begeleider van de Irish Coffee verkeerd. Niets verkeerd aan!

door Corria Houthuizen

 

 

Ingredienten

4
Personen

Amandelkrullen

  • 40 g amandelschaafsel
  • 75 g zachte roomboter
  • 100 g witte basterdsuiker
  • 50 ml sinaasappelsap
  • 1 citroen
  • 100 g bloem

Espresso-whiskysabayon

  • 6 eidooiers
  • 2 el kristalsuiker
  • 2 el bruine basterdsuiker
  • 50 ml espresso
  • 40 ml Irish whisky
  • 1 mespuntje kaneelpoeder

Roomijs-shake

  • 4 flinke bollen roomijs
  • 75 ml volle melk

Extra nodig

  • bakpapier
  • cocktailglazen of wijnglazen voor presentatie
  • handmixer
  • blender
  • poedersuiker om te bestuiven
Irish Coffee ‘Verkeerd’
Geef je waardering
8