Hatay’s Künefe met sinaasappelsiroop

5
Gemiddeld

Bereidingswijze

45 minuten totale tijd

Deeg
Verwarm de helft van de slagroom met de helft van het water en de boter. Pluk het kataifideeg en leg in een ruime kom. Schenk het lauwe slagroommengsel erover. Meng goed door het kataifideeg.

Siroop
Kook het sinaasappelsap met de suiker op laag vuur in circa 30 minuten tot een dikke siroop. Laat in circa 15 minuten afkoelen

Vulling
Verhit de rest van de slagroom met de andere helft van het water en de semolina. Breng al roerende aan de kook en laat in circa 3 minuten dik worden. Laat het mengsel afkoelen buiten de koelkast in circa 30 minuten. Pluk de mozzarella en meng met het semolinamengsel en de kaymak of mascarpone.

Kunefe
Verwarm de oven voor op 200 °C. Vet de bakvorm in. Verdeel de helft van de kataifi in een gelijkmatige laag over de bodem en druk goed aan. Verdeel de vulling erover en eindig met een gelijkmatige laag van de rest van de kataifi. Bak de künefe in circa 40 minuten goudbruin en gaar.

Serveer
Schenk de afgekoelde siroop over de warme künefe. Hak de pistachenoten fijn. Bestrooi de künefe met de gehakte pistachenoten en serveer direct met sterke Turkse thee.

Ingredienten

4
Personen

Hatay’s Künefe met sinaasappelsiroop

  • 250 ml slagroom
  • 250 ml water
  • 100 g boter
  • 500 g kataifideeg
  • 200 ml sinaasappelsap
  • 200 g suiker
  • 4 el fijne semolina
  • 1 bol buffelmozzarella (125 g)
  • 200 g kaymak of mascarpone
  • 100 g gepelde pistachenoten
  • Turkse zwarte thee

Extra nodig

  • ronde bakvorm met een lage opstaande rand van ca. 24 cm doorsnede
Geef je waardering
5