Grove spruitenstamppot en beenham met honingglazuur

2
Gemiddeld

Bereidingswijze

40 minuten kooktijd
85 minuten totale tijd

Grove spruitenstamppot 

Schil de aardappels en snijd ze in vieren. Pel de knoflook. Breng de aardappels, knoflook en zout in water met de deksel op de pan aan de kook en kook ze in circa 15 minuten gaar. Maak intussen de spruiten schoon en halveer ze. Breng water aan de kook en blancheer de spruiten in 6 minuten beetgaar. Meng de olijfolie, spruiten, zout, peper en de helft van de tuinkers door de aardappels, zodat de aardappels iets uit elkaar vallen. Bestrooi de stamppot met de achtergehouden tuinkers en besprenkel eventueel met een scheutje olijfolie. 

Beenham met honingglazuur 

Verwarm de oven voor op hetelucht 160 °C. Neem de ham ruim voor gebruik uit de koelkast en laat het vlees op kamertemperatuur komen. Pel en pers de knoflook. Meng in een kom de honing, mosterd, knoflook en whisky en breng op smaak met zout en peper. Bestrijk de ham met het honingmengsel. Leg de ham in een ovenschaal en bak hem in circa 45 minuten gaar. Bestrijk de ham regelmatig met het honingmengsel. Neem de ham uit de oven en laat het vlees afgedekt met aluminiumfolie circa 10 minuten rusten in de ovenschaal. 

Ingredienten

4
Personen

Grove spruitenstamppot

  • 750 g kruimige aardappels
  • 1 teentje knoflook
  • 500 g kleine spruiten
  • 1 bakje tuinkers
  • 50 ml olijfolie extra vergine
  • zout
  • versgemalen peper

Beenham met honingglazuur

  • 1 gekookte ongemarineerde beengham (ca 3 kg) met een vetlaagje van 0.5 cm
  • 2 teentjes knoflook
  • 5 el honing
  • 2 el grove mosterd
  • 1 scheutje whiskey
  • zout
  • versgemalen peper
Geef je waardering
2