De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

groninger eierballen

Zo'n frituursnack waar we blij van worden. Geen bitterbal en zéker niet zomaar een ei: deze eierbal draagt een knapperig jasje van paneermeel en verse kruiden.

30 min voorbereidingstijd
720 min kooktijd
Groningerbal

Een recept van

Rudolph van Veen

rudolph portret

Bereidingswijze

Stappenplan

  1. Kook 6 eieren circa 4 minuten, laat schrikken onder koud stromend water en pel ze voorzichtig.

  2. Maak een roux van de boter en 100 g bloem. Giet de bouillon erbij en breng al roerend aan de kook. Laat circa 10 minuten rustig inkoken tot een dikke ragout.

  3. Snijd de bieslook en ris de tijm. Breng de ragout op smaak met de bieslook, tijm en de nootmuskaat en laat volledig afkoelen.

  4. Kluts het overgebleven ei. Rol de gekookte eieren door de rest van de bloem. Pak een bolletje ragout met behulp van een ijsknijper en vouw de ragout voorzichtig om de eieren.

  5. Paneer de eieren met ragout door ze eerst door de bloem daarna door het geklutste ei en als laatst door de paneermeel te halen. Herhaal deze stappen een keer en laat de eieren een halve dag opstijven in de koelkast.

  6. Verwarm de frituurpan tot 170 °C. Frituur de eieren voor circa 4 minuten.

In Rudolph's Bakery: De Bakfiets reist de 24Kitchen-chef door heel Nederland om de geheimen van van streekproducten te ontdekken. Bakkers uit de meest pittoreske plaatsjes uit ons land vertellen over de bijzondere achtergronden van de koeken, taarten en broden. En Rudolph trakteert hen op een eigen gerecht. 

Van nog draaiende molens tot kloosters en van havens tot boomgaarden. Rudolph fietst overal langs met zijn letterlijke bakfiets. Je leest het goed: de bakfiets is uitgerust met alles wat een bakker nodig heeft. Ideaal om in het zomerzonnetje bolussen, worstenbroodjes, luilakbollen, suikerbroden en nog veel meer streeklekkernijen te bakken. 

Kijk elke werkdag om 15:00 én 17:00 naar Rudolph's Bakery: de Bakfiets op 24Kitchen

24K_RB_BAKFIETS_KEYART_Horizontaal.jpg

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

2 reacties

zou je ook groninger mosterd door de ragout kunnen doen?
pauline blees
29-01-2024
Absoluut! Dat is zelfs een supergoed idee. Groeten, Team-24Kitchen
24 kitchen
01-02-2024

Ook lekker