Mmm de geur van versgebakken brood. Wie is daar nou niet dol op? En al helemaal als het gaat om de focaccia van Oma Dudu. 

Danny Jansen

Ingredienten

4
Personen

Ingrediënten

  • 500 g bloem + extra om de werkbank te bestuiven
  • 1/2 tl zout
  • 1 tl suiker
  • 10 g gedroogde gist
  • 300 ml lauw water
  • 1 kleine (rode) ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 tl rodepepervlokken
  • 2 takjes rozemarijn
  • 50 g Turkse olijven, zonder pit
  • 50 ml olijfolie
  • Snuf grof zeezout

Extra nodig

  • Bakblik 16cm
  • theedoek

Bereidingswijze

Totale tijd: 4 uur

Stap 1: 
Doe de bloem, halve theelepel zout, suiker en de gist in een ruime mengkom, meng dit even door elkaar. Voeg dan het lauwe water toe en kneed het deeg met de hand door tot een stevig deeg. Leg het deeg op de werkbank en kneed het deeg nu nog 6 minuten door tot een mooi egaal en flexibel deeg ontstaat. Leg het deeg terug in de mengkom en dek deze af met een theedoek of plasticfolie. Laat het deeg een uur rijzen.  

Tip:
Het deeg kan ook gekneed worden met behulp van een keukenmachine. 

Stap 2: 
Pel en snipper de rode ui. Pel en rasp de knoflook. Meng de ui, knoflook en rodepepervlokken. Hak de rozemarijn fijn en snijd de zwarte olijven in dunne ringen. Smeer het bakblik licht in met een beetje olijfolie.  

Stap 3: 
Kneed, als het deeg een uur heeft gerezen, het nog een keer door. Meng tijdens het kneden de gesnipperde ui, geraspte knoflook en rode pepervlokken door het deeg. Doe het deeg in het bakblik en druk plat. Druk met een natte vinger kuiltjes in het deeg en sprenkel daar olijfolie in. Bestrooi het deeg met fijngehakte rozemarijn, olijvenringen en een snuf grof zeezout. Laat het deeg in het bakblik nogmaals minimaal 30 minuten rijzen onder een theedoek. 

Stap 4: 
Verwarm de oven voor op 210 °C. Bak de focaccia in 25 minuten goudbruin en gaar. Haal de focaccia uit de vorm en laat het op een rooster afkoelen. 

 

Geef je waardering

16
focaccia