De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

drie bereidingen van walnoot met peruaanse munt

Sterrenchef Hans van Wolde maakt drie bereidingen van walnoot met Peruaanse munt. Dus wil jij indruk maken op je gasten tijdens het kerstdiner? Dan is dit gerecht zeker een aanrader!

85 MIN
Drie bereidingen van walnoot met Peruaanse munt

Een recept van

Hans van Wolde

Miniatuurvoorbeeld

Bereidingswijze

Wafels

Meng het hete water en de suiker in een pan en kook kort. Klop ondertussen met een garde het ei en de eidooier in een kom. Voeg hier de bloem en het suikerwater aan toe. Roer met de garde net zo lang tot de klontjes eruit zijn. Dek de kom af met huishoudfolie en laat alles 2 uur rusten.

Schep het beslag met een opscheplepel op een heet wafelijzer en sluit het deksel. Na 60-90 seconden is de wafel klaar. Schep de wafel van het wafelijzer en laat deze afkoelen over een lege fles zodat er een mooie, ronde vorm ontstaat.

Groene walnoten ingelegd in likeur

TIP: koop de ingelegde walnoten online als je ze meteen wilt bereiden. Zo niet, volg dan deze stappen:

Doe een boterhamzakje om je hand vanwege het sterk kleurende sap van de walnoot. Was de walnoten en doe ze samen met de rest van de ingrediënten in een grote weckpot, schud voorzichtig en zet minimaal 4-5 maanden weg op een niet te warme plek. Probeer elke paar dagen een keertje te schudden zodat de suiker kan oplossen.

Na een maand of 4-5 kan je het geheel gaan zeven; de vloeistof is helemaal zwart geworden. Het zeven kan door een koffiefilter, de walnoten haal je er nu uit.

Verse walnoten

Kraak de walnoten voorzichtig onder de muis van je hand, of gebruik een notenkraker. Roer de suiker door het kokende water tot het opgelost is en kook hierin de noten zo’n 10 minuten. Haal de pan van het vuur en voeg de vanillestokjes toe. Roer even door en laat het 5 minuten rusten. Giet alles af in een kom, door een zeef.

Bewaar het vocht dat in de kom achterblijft. Verhit zonnebloemolie in een pan en zorg dat er voldoende olie in de pan zit om de walnoten net onder te dompelen. Frituur ze tot er een krokant laagje verschijnt en haal ze uit de pan. Frituur de vanillestokjes ook even kort.

Oude walnoten

Kraak de walnoten voorzichtig onder de muis van je hand, of gebruik een notenkraker. Verhit de zonnebloemolie in een pan en rooster de walnoten. Voeg tijdens het roosteren de poedersuiker toe. Blijf de walnoten goed schudden tot ze bruin van kleur zijn.

Sausje van Peruaanse munt

Leg de Peruaanse munt in de kom met achtergebleven vocht en roer deze even goed door. Voeg enkele druppels kleurstof toe. Giet de inhoud door een zeef over in een andere kom. Zet het vocht op een laag vuurtje en voeg al roerend wat aardappelzetmeel toe, net zolang tot het een stevige, ingedikte saus is geworden. Laat de saus goed afkoelen.

Serveren

Verdeel de halfronde wafels over de borden. Leg met een lepel of met behulp van een spuitflesje wat toefjes saus van Peruaanse munt op de bodem van de wafels. Verdeel de verse walnoten, de groene walnoten en de oude, krokante walnoten over de saus. Top af met een lepel vanille-ijs met daarop een gefrituurd vanillestokje.

Krijg jij al uitslag bij de gedachte aan het kerstdiner, maar wil je wel graag indruk maken met nieuwe gerechten? Kijk dan naar de X-Masterclasses met Hans van Wolde, waarin de bekende sterrenchef van restaurant Beluga Loves You jou helpt op weg naar een culinair onbezorgde kerst. 

Tijdens speciale masterclasses geeft Hans handige tips & tricks zodat je thuis op hoog niveau, maar toegankelijke wijze aan de slag kan. Hierbij staan technieken & bereidingen zoals pocheren, konfijten en fileren centraal, waarmee je alle kanten op kan. Vanuit deze basis laat Hans zien dat je hiermee de perfecte basis hebt voor een gerecht en eigenlijk alle kanten op kan. Vervolgens kun je hiermee zelf aan de slag op weg naar een stressvrij kerstdiner! 

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Ook lekker