Broccoli trifle

3
Gemiddeld

Bereidingswijze

30 minuten totale tijd

’s Middags voorbereiden

Broccolimousse
Snijd de broccoliroosjes van de steel en houd 8 mooie roosjes apart. Blancheer deze broccoliroosjes in kokend water met zout in circa 2 minuten beetgaar. Schep ze direct in koud water en droog ze op keukenpapier.

Gebruik de resterende broccoli, inclusief de stelen, voor de mousse. Verwijder eventuele lelijk verkleurde stukjes van de broccolistelen. Snijd de stelen in kleine stukjes en verdeel de roosjes in grote stukken. Pel en snijd de sjalotten in ringen. Pel en snijd de knoflook in plakjes. Verhit olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook glazig. Voeg de broccoli, foelie en bouillon toe en breng op smaak met een beetje zout en peper. Leg een deksel op de pan en laat op middelhoog vuur circa 5 minuten garen.

Haal de foelie uit de pan. Pureer de broccoli met de bouillon in de blender en druk door een fijnmazige bolzeef boven een schone pan. Breng de puree aan de kook, strooi er de agar agar in en laat circa 1 minuut zachtjes koken tot de agar agar is opgelost. Laat tot lauwwarm afkoelen. Klop de slagroom tot yoghurtdikte en spatel door de broccolipuree. Bewaar in de koelkast voor de eindbereiding.

Croutons
Verwarm de oven voor op 175 °C. Snijd de korst van de boterhammen. Snijd de sneetjes in gelijkmatige blokjes van 1 cm. Besprenkel ze met olijfolie en meng goed zodat ze helemaal bedekt zijn met olie. Bak de croutons in circa 15 minuten goudbruin in de oven.

Amandelschaafsel
Rooster het amandelschaafsel in een koekenpan op laag vuur in 2 minuten goudbruin.

’s Avonds afmaken

Groente
Pluk de blaadjes little gem en radicchio in kleine stukjes. Schaaf of snijd de appel in plakjes en snijd in smalle reepjes.

Opmaak bord
Presenteer de trifle per persoon in een groot (breed) wijnglas. Vul het wijnglas op volgorde in laagjes met; broccolimousse, plukjes little gem, broccoliroosjes, plukjes radicchio, amandelschaafsel, reepjes appel, een lepel yoghurt en zo verder zodat er verschillende laagjes te zien zijn. Garneer met croutons.

 

 
Een rode Tourraine wijn uit de Loire in Frankrijk


In het Noord-westen van Frankrijk ligt de streek Loire aan de gelijknamige rivier! Het was de buitenplaats van upper-class uit Parijs die er eeuwenlang zijn weekenden doorbracht, natuurlijk onder het genot van heel veel glaasjes Loire wijn. De Loire staat ook bekend als ‘het land van Kuifje’. De streek was dan ook, met z’n vele kastelen en burchten, de inspiratiebron voor de strip.
Witte wijnen, als Sancerre en Menetou Salon, zijn heel bekend, maar ook de rode wijnen zoals in dit geval uit Tourraine. Een regelrechte hit in de Parijse bistrots. Deze wijn is een soort rood-en-zwart-vruchtenfestival en net als in de bistrots drink je hem lekker gekoeld.
De wijn is ook een beetje kruidig en een heeft een klein zwart pepertje in de neus. Lekker bij de Broccoli triffle: je waant je zo in die Parijse bistrot!

door Corria Houthuizen

 

 

Ingredienten

4
Personen

Broccolimousse

  • 2 stronken broccoli à 300 g
  • 2 sjalotten
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el olijfolie
  • 1 foelie
  • 300 ml groentebouillon
  • 2 g agar agar
  • 100 ml slagroom

Broodcroutons

  • 2 witte boterhammen
  • 4 el olijfolie

Garnituur

  • 40 g amandelschaafsel
  • 1 Granny Smidt appel
  • 1 little gem
  • 1 kropje radicchio
  • 8 el volle boerenyoghurt

Extra nodig

  • keukenpapier
Geef je waardering
3