De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

bara met chutney

Zelf een bara maken? Chef Perry deelt zijn recept voor superluchtige zelfgemaakte bara in het programma Guilty Pleasures.

40 min (voor)bereidingstijd
Bara met chutney

Een recept van

Perry de Man

Perry De Man

"De bara is inmiddels een echte klassieker in Nederland geworden. Deze Surinaams-Hindoestaanse snack is de guilty pleasure van journalist Arno Kantelberg. Mijn geheime wapens gist en zelfrijzend bakmeel maken mijn bara's superluchtig. Precies zoals je ze hebben wil."

Meer Guilty Pleasures uitproberen? Bekijk hier alle recepten

Bereidingswijze

Bara

  1. Snijd het tayerblad fijn.

  2. Maal de geweekte mungbonen, knoflooktenen en een halve madame Jeanette in de blender grof. Voeg het tayerblad erbij en blend tot een grove puree. Voeg de masala, kurkuma, gemalen komijn, zelfrijzend bakmeel, gist, zout en water toe en kneed tot een soepel deeg. 

  3. Leg het deeg in een kom. Dek af met een schone theedoek en laat 2 uur rijzen.  

  4. Vet je handen in met olie en vet ook een schaal in met olie.

  5. Verwarm de frituur op 150-160 °C. Maak een bolletje van het deeg en duw een beetje plat in het midden, zodat er een gaatje ontstaat.  

    Let op! Het deeg is vrij nat

  6. Laat de bara’s in delen voorzichtig in de hete olie glijden en bak rondom goudbruin. Laat uitlekken op een vel keukenpapier.

Aardappel-chutney

  1. Schil de aardappelen en halveer. Pel en snipper de ui fijn. Halveer de madame Jeanette, verwijder de zaadlijst en snijd fijn. 

  2. Kook de aardappelen in ruim water gaar in circa 10-15 minuten. Knijp met een pureeknijper of stamp de aardappelen tot een gladde puree.  

  3. Meng de gesneden ui met een snufje zout en de madame Jeanette en meng door de aardappelpuree. Extra lekker met een scheutje azijn of wat vers citroensap. 

Mango-chutney

  1. Schil de mango’s en snijd samen met de tomaten in blokjes. Pel en snijd de ui en knoflook fijn. Halveer de madame Jeanette peper, verwijder de zaadlijst en snijd fijn.  

  2. Verhit olie in een koekenpan en fruit de ui, knoflook en peper voor circa 1 minuut. Voeg de specerijen toe en bak 3 minuten op middelhoog vuur.

  3. Voeg de mango en tomaat toe en meng goed door elkaar. Schenk het water beetje bij beetje erbij en kook in totdat je een dikkere substantie krijgt. Breng op smaak met zout. 

Wat is lekker bij bara?

"Aardappel- of mangochutney vind ik allebei lekker bij bara. De aardappel-chutney vooral voor de liefhebbers van pittig. De mango-chutney is ook vrij pittig maar heeft door de mango en tomaat een zoete tegenhanger."

Miniatuur

Hoe maak je een bara luchtig?

"Voor een luchtige bara gebruik ik zowel gist als zelfrijzend bakmeel in mijn deeg. Daarna is het belangrijk om het bara-deeg minstens 2 uur te laten rijzen. Zo geef je de gist en het bakmeel goed de tijd om hun belangrijke werk te doen."

deeg rijzen

Hoe zorg ik ervoor dat het bara-deeg niet blijft plakken aan mijn handen?

"Ik wrijf altijd mijn handen in met olie om plakken te voorkomen. Bara-deeg is namelijk vrij nat en dat is dus de reden dat het zo plakt. Met ingevette handen win jij de strijd met de plakkende bara’s."

plakkerig deeg handen

In dit programma biechten bekende Nederlanders waaronder Dan Karaty, Sergio Vyent en Shirma Rouse hun geheime eetgewoontes op aan 24Kitchen-chef Perry de Man en bereiden ze samen een culinaire versie van hun favoriete gerecht. 

 

guilty pleasures

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker