Aardappelpoffertjes met kruidenroomkaas en five-spice beef

25
Gemiddeld

Bereidingswijze

45 minuten totale tijd

’s Middags voorbereiden

Vijf kruidenpoeder

Rooster de peperkorrels met steranijs, venkelzaad en kruidnagels in een koekenpan op matig vuur tot het begint te geuren. Maal de specerijen fijn in de vijzel of keukenmachine en meng met de kaneelpoeder.

Aardappelpoffertjesbeslag

Schil de aardappels, snijd ze in gelijke stukken en kook ze gaar. Giet de aardappels af en stoom ze goed droog. Laat ze circa 5 minuten afkoelen en pureer ze met de handmixer. Voeg de eieren, kruidenroomkaas, zure room en bloem toe en pureer met de mixer tot een glad beslag. Breng op smaak met een beetje zeezout en versgemalen peper. Mocht het beslag te dun zijn, voeg dan extra bloem toe.

Citroenbroccoli

Verdeel de broccoli in kleine gelijkmatige roosjes en bewaar afgedekt met keukenpapier in de koelkast voor de eindbereiding. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin. Boen de citroen schoon en rasp de schil, voeg de olijfolie toe en bewaar afgedekt.

’s Avonds afmaken

Five-spice beef

Haal het vlees minstens 20 minuten voor het bereiden uit de koelkast. Dep het vlees indien nodig goed droog met keukenpapier. Verwarm de oven voor op 100 ºC. Kruid het vlees met vijf kruidenpoeder, een beetje zeezout en versgemalen peper en druk het goed aan. Verhit een klontje boter en een scheutje olijfolie in een koekenpan. Laat de boter uitbruisen. Bak het vlees in 2 minuten om en om bruin. Leg het vlees op een ovenplateau en laat het in 8-10 minuten (afhankelijk van dikte vlees) in de oven verder garen tot het rosé is of tot een kerntemperatuur van 48-50 ºC.

Laat het vlees los verpakt in aluminiumfolie minstens 5-10 minuten rusten alvorens het te snijden.

Aardappelpoffertjes met kruidenroomkaas

Verhit een eetlepel olijfolie in een poffertjespan (antiaanbakpan), schep een klein beetje beslag in de pan en bak op laag vuur poffertjes. Als de onderkant bruin is omkeren en de andere kant bakken. Houd de poffertjes warm tussen twee borden of in de oven bij het vlees.

Broccoli verwarmen

Verwarm een scheutje olijfolie in een bakpan of sauteuse en roerbak de broccoli roosjes op laag vuur 3-4 minuten tot ze beetgaar zijn, ze mogen niet te bruin kleuren.

Opmaak bord

Leg twee broccoliroosjes op bord en verdeel er zure room en pijnboompitten over. Leg er drie poffertjes naast. Trancheer het vlees en leg het vlees op bord. Lepel er citroenolie omheen.


Merlot en alleen Merlot

Merlot is de één van de meest populaire druiven ter wereld. Niet alleen omdat de druif lekker vroeg rijpt en redelijk makkelijk te verbouwen is, maar omdat de vriendelijke en zachte smaak de harten van vele wijnliefhebbers verovert. Vooral als beginnende wijnproever is Merlot meteen je grootste vriend. Liefhebbers van harde, stevige wijnen noemen Merlot nog wel eens een tandeloze sapmaker. Onterecht, want Merlot is zwoel, sexy, soepel en je maakt er snel vrienden mee.
Bij de five-spice beef neem je gewoon een Merlot van jouw keuze. Het liefst 100% Merlot en dan is Zuid-Frankrijk een goede optie want die is meestal goed betaalbaar.
Buiten Europa kun je je hart ook ophalen. Kies een zachte Merlot wijn die het romige van dit gerecht volgt, en door gebrek aan harde tannines de kruiden ook nog eens goed aankan. Van Merlot begint iedereen aan tafel te glimlachen.

door Corria Houthuizen

 

Ingredienten

4
Personen

Five-spice beef

  • 0.5 el szechuanpeper of zwarte peperkorrels
  • 5 steranijs
  • 1 el venkelzaad
  • 2 kruidnagels
  • 1 el kaneelpoeder
  • 4 kogelbiefstukjes à 150 g
  • 1 klontje boter

Aardappelpoffertjes

  • 500 g kruimige aardappels
  • 3 eieren
  • 150 g kruidenroomkaas
  • 100 ml zure room
  • 1 el bloem

Citroenbroccoli

  • 1 stronk broccoli
  • 4 el pijnboompitten
  • 1 citroen
  • 4 el fruitige olijfolie

Eindbereiding

  • 150 ml zure room

Extra nodig

  • handmixer met gardes
  • poffertjespan
Geef je waardering
25