Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

In Tholen werden de eerste mosselen naar boven gehaald en geproefd. Volgens Nico van Zantvoort, veilingmeester bij de Nederlandse mosselveiling, zijn ze van goede kwaliteit. ,,De mosselen zijn aan de kleinere kant, ze hebben de laatste weken hun energie gestoken in de toename van het vleesgewicht, niet zozeer in de groei van de schelp." 

Mosselkweker Marinus Padmos verduidelijkt: ,,Het is dus de grootte van de schelpen die dit jaar aan de lage kant is. Het vleespercentage binnen de schelp is nu gemiddeld 30%, vorig jaar was dat 25 en daar zijn we wel heel tevreden mee." De grote mosselen zijn dus schaarser en duurder. 

In restaurants kun je al een tijdje genieten van mosselen, maar dat waren of mosselen van de hangcultuur - in juni -, of ze waren afkomstig uit Duitsland. Mosselen van de hangcultuur groeien aan het oppervlak van het water, waardoor ze meer zonlicht krijgen en sneller volgroeid zijn.  

Gek op mosselen? Kijk hier voor onze lekkerste recepten. 

Waarom uitgestelde start?

Een verklaring waarom de Zeeuwse bodemcultuurmosselen later dan gewoonlijk rijp zijn, is niet eenduidig. ,,Het is een natuurproduct. Weersomstandigheden, of er veel of weinig voedsel en zuurstof in het water zit, de cyclus van de mossel zelf; dat zijn allemaal factoren waar de mosselkweker geen invloed op heeft," legt Padmos uit. 

,,We zijn dit jaar gestart met een groeiachterstand. Die kwam er doordat er vorig jaar in het voorjaar te weinig voedsel was in de zee. Vanaf het najaar 2017 ging de groei wel goed, maar de achterstand in de tweejarige groeicyclus van de mosselen viel niet meer in te halen."