De fabrikanten van de snack reageren geheimzinnig wanneer er gevraagd wordt wat er in de vulling zit. Of ze vertellen dat ze het niet weten of ze geven simpelweg kaas als antwoord. 

Een kijkje in de fabriek

Snackfabrikant Royaan, die verantwoordelijk is voor de helft van de markt, laat Keuringsdienst van Waarde een kijkje nemen in de fabriek. Royaan laat zien dat vullingen bestaan uit een kaasbeslag dat bestaat uit boter, zetmeel, smeltzout en 'kaas'. Het verschilt per merk wat voor soort kaas dit is,  maar meestal is dit Beemster of Gouda. Waar alle merken wel in overeenkomen is dat kaas niet in z'n natuurlijke vorm wordt gebruikt, maar smeltkaas

Miniatuurvoorbeeld

Wat is smeltkaas? 

Gesneuvelde, afgekeurde en gebrekskaas zijn de wat minder smakelijke synoniemen die gebruikt worden om dit concept te omschrijven. Deze namen zijn zeker niet onterecht want smeltkaas wordt gemaakt van kazen die niet meer 'geschikt' zijn voor verkoop in de winkel. De buitenbeentjes, dus. Denk aan kazen die gescheurd, versneden, en soms zelfs een beetje beschimmeld zijn. Veredelingsbedrijven verwijderen eerst de écht slechte stukken voordat de kaas verwerkt wordt voor bijvoorbeeld de kaassoufflés. Alhoewel je niet gaat watertanden van dit proces, worden relatief goede producten gerecycled. Het is dus hartstikke duurzaam!

Zo wordt de vulling van jouw kaassoufflé gemaakt

Eerst wordt de gesneuvelde kaas gesneden. Daarna wordt-ie gesmolten met behulp van stoom en smeltzouten. Het nadeel hiervan is dat de kazen veel van hun smaak verliezen. Dit betekent ook dat de vulling voor een groot deel bestaat uit een 'kaasvervanger': een product dat smaakt naar kaas maar het niet is. 

De vloeiende vulling van een kaassoufflé bestaat dus uit een mengsel van een klein deel 'echte' kaas (ongeveer 6-9%), maar vooral neppe kaas, boter, zetmeel en smeltzout

Jouw kaassouffle heeft dus vrij weinig met ambachtelijke kaas te maken. Maar laat hierdoor niet de kaas van je brood eten, en peuzel er lekker eentje op als je daar zin in hebt.