Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Zuid-Holland wil af van de Canadese gans. De zwart met grijze rakkers zullen er allemaal aan moeten geloven, als het aan de Omgevingsdienst Haaglanden ligt. De organisatie, die verantwoordelijk is voor de uitvoering van de milieutaken in onze regio, pleitte afgelopen week in een procedure bij de Raad van State om de Canadese gans, alle 20.000, volledig te mogen uitroeien. Van de 1000 kolganzen in onze provincie zouden er 800 moeten worden afgemaakt. Omdat de rechter het doden van ganzen in mobiele gaskamers eerder heeft verboden, zullen de vogels op de ouderwetse manier, met een schot hagel, aan hun einde moeten komen.

"Wij vinden het rücksichtslos en ondoordacht'', zegt Susanne Kuijpers van Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland die de uitroeivergunning bij de Raad van State aanvecht. "Er zijn te veel ganzen als gevolg van een falend natuurbeleid. Met het doden van de ganzen doe je slechts aan symptoombestrijding. Het werkelijke probleem, een natuur die niet in balans is, blijft gewoon bestaan. Alleen heb je door het uitroeien ruimte gemaakt voor de volgende plaag.''

Door het jachtverbod ontstond er volgens de Omgevingsdienst een ganzenplaag die voor miljoenen euro's aan landbouwschade veroorzaakt.

Menukaart

In 1999 werd de ganzenjacht in Nederland verboden. De gans verdween daarmee van de menukaart terwijl hij daar eeuwenlang op had gestaan. Ganzen hoorden erbij. Niet alleen op het bord. Met de veren werd geschreven en van het vet werd zalf gemaakt of er werden aardappels in gebakken.

Met het verdwijnen van de gans op het menu verdween echter ook de kennis uit de keuken. "De meeste mensen weten niet wat ze met een gans aan moeten'', zegt poelier Jamy Neuteboom (32) die het ganzenprobleem van een heel andere kant bekijkt. "Een wilde gans heeft hoogwaardig vlees. Ze scharrelen en vliegen letterlijk hun kostje bij elkaar. Het is topkwaliteit voor een hele lage prijs.''

De ganzen in de vitrine van Ruig in de Haagse Sligro kosten nog geen acht euro per stuk. Ze zijn geplukt en panklaar schoongemaakt. De sporen van de hagel zijn nog zichtbaar. Vanachter de werkbank komt een doosje met gevonden kogeltjes tevoorschijn. "Ik haal er uit wat ik tegenkom, maar als je wild eet moet je altijd oppassen. Dit dier komt niet uit de industrie. Het is in de natuur gedood. Er kan nog een kogeltje in zitten als je het op tafel zet. Door de regelgeving wordt er tegenwoordig geen lood meer gebruikt, maar op een stukje hagel kauwen blijft een onprettige ervaring'', weet de Zoetermeerder.

Filets

De poelier moet het een en ander uitleggen voordat hij een gans aan de klant meegeeft. "Als je het verkeerd doet, dan zijn je gympies lekkerder'', zegt Neuteboom. "Een gans moet niet te lang in de pan liggen.'' Daarom snijdt hij voor de beginner graag filets. "Die bak je, net als een biefstukje, kort. Ganzenvlees mag rood zijn. Het is vlees voor vleesliefhebbers.''

Of hij een goede bestemming weet voor de 20.000 ganzen die momenteel boven de markt hangen? "Dat zijn er veel te veel tegelijk. Ik merk dat de gans in Den Haag en omstreken aanslaat. In de afgelopen drie weken bijvoorbeeld verkocht deze vestiging er meer dan 100. In onze andere winkels verkopen we de ganzen een stuk minder. Den Haag houdt van gans. Maar 20.000 ganzen? Nee, die kunnen we niet kwijt.''

Gewaardeerd

Het eten van wild blijkt een gevoelige kwestie. Meerdere poeliers uit de regio weigerden om, in de krant, over dit onderwerp te spreken. De firma Ruig, een landelijke poelier, was daartoe wel bereid. "Wij beschouwen ganzenvlees als iets dat aansluit bij de steeds groter wordende vraag naar verantwoord en lokaal vlees. De dieren hebben vrij geleefd en door het vele vliegen zijn hun spieren goed ontwikkeld. De smaak wordt gewaardeerd, ook door mensen die wild niet gewend zijn. Dus dat de gans weer geschoten en gegeten mag worden, zien wij als iets positiefs. Maar niet alles in één keer. Dat zou verspilling zijn van zeer hoogwaardig voedsel'', laat woordvoerder Michel Schreurs weten.

Susanne Kuijpers van de Milieufederatie vindt het lastig. Persoonlijk ziet ze, als vegetariër, liever geen enkel dier in een vitrine liggen. Ze is tegen afschot voor consumptie. "Maar als het schieten van een gans dan echt noodzakelijk is dan is eten beter dan weggooien, doordraaien of verbranden. En dat is wat er gebeurt als de gans massaal wordt gedood.''

Hier vind je het recept voor een overheerlijke gebraden gans.