Jamie Oliver's gebraden gans met kerstspecerijen

40
Gemiddeld

Bereidingswijze

210 minuten totale tijd

Een zalig recept uit Jamie Oliver's Kerstkookboek, gevuld met de allerlekkerste recepten voor kerst én meer. Zo is het boek niet slechts een boek gevuld met recepten, maar wil Jamie ervoor zorgen dat je de lekkerste gerechten tijdens de feestdagen op tafel zet, zónder stress!

Zo staat het vol met heerlijke recepten voor de feestdagen, van kerstklassiekers met een Jamie-twist tot vegetarische hoofdgerechten, zalige ontbijtjes en de meest geweldige desserts. Daarbij geeft hij je tal van tips om de gezelligste (maar ook drukste!) dagen van het jaar door te komen. 

Jamie Oliver's Kerstkookboek koop je bij Bol.com voor €29,99 bij de (digitale) boekhandel.

Het recept

Laat het vlees voor het bakken op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 180 °C. Schil de gemberwortel, snijd in dunne plakjes en stamp samen met de kaneelstokjes, steranijs, kruidnagels en een flinke snuf zeezout en zwarte peper in een vijzel tot een vrij grof mengsel. Wrijf er het vel van de halve ganzen mee in, leg ze met vel naar boven in de grootste braadslede die je hebt en sprenkel er wat olie over.

Zet de gans 3 uur in de oven (afhankelijk van de grootte) en bedruip hem elk uur met het braadvocht uit de slede. Snijd na ongeveer 2 uur de sinaasappels doormidden en leg ze naast de gans.

De gans is gaar wanneer het vlees gemakkelijk van de poot loskomt. Nu kun je twee dingen doen. Om hem warm te serveren, met een krokant velletje en heerlijk mals vlees, moet je de stukken op een plank leggen, het krokante pootvlees in vlokken trekken en de borstfilet in plakjes snijden. Giet het braadvet in een pot, laat het afkoelen en bewaar het in de koelkast voor een andere keer; bijvoorbeeld voor mijn perfect gebakken aardappels (zie blz. 108). Giet een flinke scheut azijn in de braadslede, schraap het heerlijke aanbaksel van de bodem en sprenkel het over je vlees. Serveer met gekookte aardappels, groente en de gebruikelijke garnering.

De tweede optie is de gans in de slede af laten koelen en maximaal 2 dagen in eigen vet in de koelkast bewaren. Op die manier hoef je hem alleen nog op te warmen, en kun je je tijd en ovenruimte op de grote dag aan andere dingen besteden. Verwarm de oven voor op 180 °C en zet de slede er ongeveer 30 minuten in, of tot de gans warm en krokant is. Pluk, snijd en serveer hem zoals hierboven beschreven.

Het geplukte vlees is heerlijk in salades en stoofschotels, of in plaats van kliekjes kalkoen in het hoofdstuk Kliekjes. Maak een geniaal strooisel door restjes vel met broodkruimels fijn te malen en te roosteren.

© Jamie Oliver Enterprises Limited (2016 Jamie Oliver’s Christmas Cookbook) Photographer: David Loftus.

Ingredienten

8
Personen

Voor de gebraden gans

  • 1 grote gans (ongeveer 4-5 kilo), door de slager in de lengte gehalveerd
  • 6 cm gemberwortel
  • 6 grote kaneelstokjes
  • 6 steranijs
  • 2 tl hele kruidnagels
  • olijfolie
  • 2 sinaasappels
  • rode-wijnazijn
Geef je waardering
40