Overslaan en naar de inhoud gaan
Registreer in 1 minuut

De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books
24Kitchen homepage
  • Recepten
  • Populair
  • Thema's
    • 1. Airfryer-recepten
    • 2. Makkelijke recepten
    • 3. Lasagne-recepten
    • 4. Spitskool-recepten
    • 5. Traybake-recepten
    • 6. Kip-recepten
24K op TV

Bewaarde recepten

Met een account kan je recepten bewaren bij je favorieten. Log in om bewaarde recepten te bekijken of maak een account aan.

  • Inloggen
  • Account aanmaken

Mijn 24Kitchen

  • Account aanmaken

    Direct profiteren van de voordelen van een account? Meldt je aan in 3 eenvoudige stappen.

    Registreren
  • Inloggen

    Log in om jouw bewaarde recepten en je persoonlijk weekmenu te bekijken.

    Log in

Bewaarde recepten

Met een account kan je recepten bewaren bij je favorieten. Log in om bewaarde recepten te bekijken of maak een account aan.

  • Inloggen
  • Account aanmaken

Mijn 24Kitchen

  • Account aanmaken

    Direct profiteren van de voordelen van een account? Meldt je aan in 3 eenvoudige stappen.

    Registreren
  • Inloggen

    Log in om jouw bewaarde recepten en je persoonlijk weekmenu te bekijken.

    Log in
  1. Home
  2. Populair
  3. Uitgelicht: sterrengerecht kip à la Royale
oostenrijk banner receptbeeld van © Jannes Drop
oostenrijk banner receptbeeld van © Jannes Drop
De Smaken van Oostenrijk

Uitgelicht: sterrengerecht kip à la Royale

Kooktips
Uitgelicht: sterrengerecht kip à la Royale

Niet normaal: kip à la Royale Volgens Richard van Oostenbrugge van Bord’Eau**

Te zien in Hollandse Keukenmeesters en te proeven in Amsterdam: kip ‘à la Royale’. Het gerecht van Richard van Oostenbrugge is gebaseerd op de klassieker lièvre à la Royale , dat ‘haas op koninklijke wijze’ betekent. Het koninklijke aspect in deze formulering verklapt direct een stukje geschiedenis, maar kan ook een waardeoordeel over de smaak verklappen.

Bekijk het portret van chef Richard van Oostenbrugge in Hollandse Keukenmeesters op 1 september om 18.30 uur.

Koning zonder tanden
De klassieke koninklijke haas heeft alles te maken met het slechte gebit van Lodewijk de XIV. Deze decadente bestuurder aan het Hof in Frankrijk hield er verschillende bijzondere eetgewoontes op na. Zo was het zijn goed gebruik om te allen tijde een voorproever in de buurt te hebben, uit angst voor vergiftiging. Verder is over zijn tafelmanieren bekend dat de Zonnekoning een tikkeltje extravagantie niet schuwde en zijn lakeien in optocht de tafelbenodigdheden en gerechten liet brengen. Zijn keukenploeg bestond uit zo’n 300 personen. Nog een interessante wetenswaardigheid: door enorme gebitsproblemen en verschillende ontstekingen in zijn mond, leefde de koning met blijkbaar een gigantisch ruikende adem, en slechts twee tanden om mee te kauwen. Zacht van structuur, maar uitgesproken van smaak, luidde dus de opdracht aan de keukenbrigade aan het hof.

Saus van bloed
De lièvre à la Royale voldoet perfect aan deze omschrijving. Het hazenvlees wordt traditioneel gevuld met een gehakt van de ingewanden, nadat het beestje in z’n geheel (inclusief botten) is gesmoord in spek. Na de langzame garing, worden de beenderen en ingewanden verwijderd, wordt de farce gemaakt, de vulling aangebracht op het vlees, het geheel opgerold en de marinade tot een saus gebonden met het verse bloed van de haas. Het resultaat: een plak botermals vlees, kauwen is bijna niet nodig, met een overweldigend diepe wildsmaak. De iets moderne bereidingswijze staat toe dat de haas eerst ontbeend wordt, vervolgens gegaard en gevuld met de ingewanden, aangevuld met foie gras en truffel.


De versie van Bord’Eau
Richard van Oostenbrugge vertelt graag over deze bijzondere bereiding, die hij jaren geleden als leerling van zijn toenmalige chef leerde. “Het is een bijzonder en ambachtelijk recept, waar ik mijn gasten graag mee verras. Om het iets toegankelijker te maken, heb ik een versie met kip bedacht.” Het idee is precies hetzelfde: de kip wordt ontbeend, langzaam gegaard, er wordt een farce gemaakt van de ingewanden, die samen met foie gras als vulling in de kip gaat, een rouleau wordt gemaakt en langzaam verder gegaard, de saus wordt gebonden met bloed. Van Oostenbrugge: “Daar ligt de kracht van de chef: door een bereiding verander je een relatief simpel product zoals in dit geval kip - in een bijzondere smaakervaring voor je gasten. Dat zie ik als mijn taak. Dit gerecht zul je niet snel thuis maken, dus wil ik het de mensen demonstreren.”

Richard van Oostenbrugge
Wanneer je vraagt naar zijn toetreding in de professionele keuken, wuift hij het al snel weg met “ach ja, het klassieke verhaal, begonnen als afwasser want geen idee wat je wilde, jarenlang keihard werken onder een indrukwekkende chef en uiteindelijk wil je zelf die plek hebben”, om vervolgens weer verder over eten te praten.


Simpel
“Het leukste is, net als met de kip, om een ingrediënt zoveel mogelijk in zijn waarde te laten, maar wel bijzonder te laten zijn”. Terwijl de chef zijn woorden uitspreekt, presenteert hij, in de tijd waarin een normaal mens net een boterham smeert, opgewonden een gerechtje. “Kijk, dit is eigenlijk heel simpel. Krab. Een salade van de scharen, gewoon aangemaakt met een beetje eigen vet, tempura-beignet van de ellebogen, een consommé van de scharen heb ik ingekookt tot stroop, als glace waar ik het geheel mee aflak. Er zit een beetje gerookte avocado bij en that’s it . Moet ik dat even herhalen?”

Streven
De strakke mise en place (voorbereiding) en de geruisloze samenwerking van de brigade onder leiding van Richard van Oostenbrugge in de uitgestrekte, ondergrondse keukens van het statige hotel, maakt dat het misschien een ogenschijnlijk simpele onderneming lijkt, maar iedereen die een hap neemt proeft de complexiteit en creativiteit. “Gerechten zijn nooit in een keer klaar: elke keer dat we ze hier als team maken is er ruimte voor ontwikkeling en perfectioneren van de smaak. Als dat niet meer zo is, moet het eigenlijk ook van de kaart, zodat je als keuken altijd in beweging blijft. Maar dat gebeurt niet snel hoor, we kunnen soms wel jaren blijven pielen”.

Geen trucjes
We, daar bedoelt van Oostenbrugge zijn brigade, met in het bijzonder zijn sous-chef Thomas Groot, mee. Samen streven ze naar perfectie. Natuurlijk, volgens de regels van de keuken met haar bijbehorende hiërarchie, maar uitdrukkelijk in een goede sfeer. “Het mag geen strafkamp zijn. Je moet ook onthouden dat koken heel erg leuk is.” De chef is geen schreeuwende man met grote woorden, maar handelt vanuit controle en eenvoud. “Schrijf dat maar op als tip: mensen moeten thuis ook proberen om steeds de beste smaken uit de ingrediënten die je toch al hebt te krijgen. Er zijn geen trucjes!”


De keuken
Restaurant Bord’Eau is onderdeel van het statige Hotel de l’Europe, in hartje Amsterdam. Richard van Oostenbrugge zwaait de scepter over de keuken van Bord’Eau, maar ook over de brasserie, roomservice en bar van het hotel. Al snel na de toetreding van Van Oostenbrugge werd Bord’Eau bekroond met een Michelinster, een jaar later zelfs met een tweede. Het mag een uitdaging genoemd worden om dit niveau vast te houden. Er wordt met precisie en respect gekookt, met klassieke, Franse methodes. Het onderscheidende zit altijd in smaak, en niet in trends, technieken of ingewikkeld gedoe, geeft Van Oostenbrugge aan. Alhoewel het restaurant internationaal beroemd en gekopieerd werd met hun dessert van geblazen suikerwerk, een ingenieuze presentatie.

Seizoen
In de patisseriekeuken wordt de laatste hand gelegd aan flinterdunne herfstblaadjes van chocolade, die geserveerd worden bij de koffie. “De herfst is mijn favoriete seizoen. De oogst van de vruchtbare warmte is beschikbaar, rijkdom!” De chef loopt eigenlijk altijd twee passen voor op de seizoenen, in voorbereiding op zijn kaart en gezien het werkschema blijft er weinig tijd over voor de beleving ervan. “Ik loop niet met bomen in het bos te knuffelen nee. De seizoenen beleef ik vooral door de producten in de keuken. De winter is het ergst. Dan zijn er weinig sappige groenten beschikbaar, dat is soms improviseren.”

Bekijk het portret van chef Richard van Oostenbrugge in Hollandse Keukenmeesters op 1 september om 18.30 uur.

Dit artikel verscheen eerder in 24Kitchen Magazine.
Fotografie: Caroline van Kempen

Uitgelicht: sterrengerecht kip à la Royale

Ook interessant

  • Geroosterde rozemarijn-aardappels
    Geroosterde rozemarijn-aardappels zijn perfecte bijgerecht voor een stukje vlees, kip of vis. Ze zijn binnen een handomdraai gemaakt en je maakt iedereen aan tafel enorm blij! Gauw maken dus.
    average score: 2,9

    Met een account kan je dit recept beoordelen. Log in of maak een account aan.

    Een recept van Rudolph van Veen
    rudolph portret

    Met een account kan je dit recept bewaren bij je favorieten. Log in of maak een account aan.

  • Rudolph’s Tip: Kruidenboterkransjes

    Deze kerstkransjes van zelfgemaakte kruidenboter zijn misschien wel het schattigste hapje op je feesttafel.

    voorbereidingstijd 15 min
    average score: 3,1

    Met een account kan je dit recept beoordelen. Log in of maak een account aan.

    Een recept van Rudolph van Veen
    rudolph portret

    Met een account kan je dit recept bewaren bij je favorieten. Log in of maak een account aan.

  • Last-minutes voor kerst
    Kooktips
  1. 7x snelle courgette-recepten
  2. Gaspitten schoonmaken was nog nooit zo makkelijk
  3. BBQ-recepten die je nog niet eerder hebt gezien
  4. 7x lekker snelle gerechten voor op je weekmenu
  5. Etentje op de planning? 6x recept-tips
  6. 3x culinaire recepten uit het Waddengebied
  7. Hoe open je een oester?
  8. Nazomer! 5 zonnige vakantie-gerechten
  9. Zo geef je eten extra smaak met kruiden (uit eigen tuin)
  10. 10 x favoriete (bij)gerechten met aardappel (voor kerst!)
  11. Dit zijn 15 salades waar je je nooit voor hoeft te schamen
  12. Miljuschka's culinaire hotspots
  13. Donald Duck's Pannenkoekenrecepten
  14. Deze snacks passen perfect bij kombucha
  15. Zo maak je zoete-aardappelfriet extra knapperig
  16. Omelet maken: zo doe je dat
  17. Tip! 4x originele multicooker-recepten
  18. Hoe kook ik een ei? Tips en kooktijden
  19. 4x comfort food uit de multicooker
  20. Hoe bak je een zalm?

Nieuwsbrief

Elke week nieuwe kook- en eetinspiratie in je mailbox?

Ontvang het heerlijke weekmenu, handige kooktips en populair nieuws over de laatste foodtrends.

Show/hide
Als je je inschrijft, ga je akkoord met onze Gebruiksvoorwaarden en erken je dat je ons Privacybeleid, ons Cookiebeleid en onze VK- en EU-privacyrechten hebt gelezen.
Logo 24Kitchen
  • YouTube (externe link)
  • Tiktok (externe link)
  • Facebook (externe link)
  • Instagram (externe link)
  • Recepten
  • Thema's
  • Populair
  • Contact
  • TV Gids
  • TV Aanbieders

Nu & straks op TV

  1. 19:00 - 20:00
    The F Word
    (Nu op tv)
  2. 20:00 - 20:30
    Late Nite Eats
    (Nu op tv)
  3. 20:30 - 21:00
    Late Nite Eats
    (Nu op tv)
  4. 21:00 - 22:00
    Come Dine with Me: The Professionals
    (Nu op tv)
  5. 22:00 - 22:30
    Mounirs Marokko: Een Smakelijk Avontuur
    (Nu op tv)
  6. 22:30 - 23:05
    Mounirs Marokko: Een Smakelijk Avontuur
    (Nu op tv)
  7. 23:05 - 23:35
    Eveline's Asian Favourites
    (Nu op tv)
  8. 23:35 - 00:00
    Mary's Kitchen Crush
    (Nu op tv)
  9. 00:00 - 01:05
    The F Word
    (Nu op tv)
  10. 01:05 - 01:30
    Late Nite Eats
    (Nu op tv)
  11. 01:30 - 01:55
    Late Nite Eats
    (Nu op tv)
  12. 01:55 - 02:40
    Come Dine with Me: The Professionals
    (Nu op tv)
  13. 02:40 - 03:10
    Mounirs Marokko: Een Smakelijk Avontuur
    (Nu op tv)
  14. 03:10 - 03:35
    Mounirs Marokko: Een Smakelijk Avontuur
    (Nu op tv)
  15. 03:35 - 04:05
    Everyday Gourmet Sweet Edition
    (Nu op tv)
  16. 04:05 - 04:30
    Rudolphs Winterklassiekers
    (Nu op tv)
  17. 04:30 - 04:50
    Mary's Kitchen Crush
    (Nu op tv)
  18. 04:50 - 05:20
    Favourites By
    (Nu op tv)
  19. 05:20 - 05:35
    Wat Eten We Vandaag?
    (Nu op tv)
  20. 05:35 - 05:55
    De Brigade: Douwe Bob & Meau
    (Nu op tv)
  21. 05:55 - 06:00
    Wokking Lekker
    (Nu op tv)
  22. 06:00 - 06:30
    Favourites By
    (Nu op tv)
  23. 06:30 - 06:55
    Jamie's Quick & Easy Food
    (Nu op tv)
  24. 06:55 - 07:05
    Wokking Lekker
    (Nu op tv)
  25. 07:05 - 07:20
    Lekker Snel!
    (Nu op tv)
  26. 07:20 - 07:35
    Wat Eten We Vandaag?
    (Nu op tv)
  27. 07:35 - 07:50
    Dagelijkse Kost
    (Nu op tv)
  28. 07:50 - 08:10
    De Brigade: Douwe Bob & Meau
    (Nu op tv)
  29. 08:10 - 08:30
    Mary's Kitchen Crush
    (Nu op tv)
  30. 08:30 - 08:55
    Eveline's Asian Favourites
    (Nu op tv)
  31. 08:55 - 09:25
    Mounirs Marokko: Een Smakelijk Avontuur
    (Nu op tv)
  32. 09:25 - 09:55
    Mounirs Marokko: Een Smakelijk Avontuur
    (Nu op tv)
  33. 09:55 - 10:20
    Everyday Gourmet Sweet Edition
    (Nu op tv)
  34. 10:20 - 10:50
    Rudolphs Winterklassiekers
    (Nu op tv)
  35. 10:50 - 11:45
    The F Word
    (Nu op tv)
  36. 11:45 - 12:15
    Late Nite Eats
    (Nu op tv)
  37. 16:45 - 17:00
    Dagelijkse Kost
    (Nu op tv)
  38. 17:00 - 17:25
    De Brigade: Disney Princess
    (Nu op tv)
  39. 17:25 - 17:50
    Mary's Kitchen Crush
    (Nu op tv)
  40. 17:50 - 18:20
    Eveline's Asian Favourites
    (Nu op tv)
  41. 18:20 - 19:00
    Jamie's Quick & Easy Food
    (Nu op tv)
  42. 19:00 - 19:50
    Gordon Ramsay: Uncharted Showdown 1
    (Nu op tv)
  43. 19:50 - 20:50
    James Martin's Spanish Adventure
    (Nu op tv)
  44. 20:50 - 21:50
    Gordon Ramsay's Food Stars
    (Nu op tv)
  45. 21:50 - 22:25
    Adam and Poh's Malaysia in Australia
    (Nu op tv)
  46. 22:25 - 23:00
    Adam and Poh's Malaysia in Australia
    (Nu op tv)
  47. 23:00 - 23:30
    Eveline's Asian Favourites
    (Nu op tv)
  48. 23:30 - 23:55
    Mary's Kitchen Crush
    (Nu op tv)
  49. 23:55 - 00:50
    Gordon Ramsay: Uncharted Showdown 1
    (Nu op tv)
Naar de TV-gids
  • Privacybeleid
  • VK en EU privacyrechten
  • Cookiebeleid
  • Gebruiksvoorwaarden
C