Overslaan en naar de inhoud gaan
Home
Search icon

Hoofdnavigatie

  • Recepten
  • Populair
  • Thema's

Mijn account

  • Ik heb een account
    Inloggen
  • Maak een account aan om recepten te bewaren
    Inschrijven
Kooktips

Uitgelicht: Pêche Melba

Uitgelicht: Pêche Melba

Je kent dit klassieke zomerse dessert misschien uit restaurants, van bakken schepijs, of zelfs van vlaaien en puddingen die ernaar vernoemd zijn: Pêche Melba is wereldberoemd en kent inmiddels vele varianten. Dit gerecht heeft een lange geschiedenis en vindt haar oorsprong in het jaar 1893.

De bedenker van de Pêche Melba is de Franse chef Auguste Escoffier, ook wel de Koning der koks genoemd. Zijn gerechten, stijl en filosofie vormen de basis van de hedendaagse kookkunst. Escoffier ging voor het Londense Carlton hotel werken toen hij Nellie Melba ontmoette tijdens de opening. Deze Australische sopraan heet eigenlijk Helen Porter Mitchell, maar vernoemde zichzelf naar Melbourne; de stad waar ze vandaan komt.

Nellie Melba was de eerste Australische musicus die wereldwijd bekend werd. Escoffier kwam naar een optreden kijken. Tijdens het openingsstuk Lohengrin werd hij betoverd door haar stem en besloot haar te verrassen. Omdat in het stuk ook een zwaan voorkwam, delegeerde hij zijn icecarver een enorme zwaan uit ijs te hakken.

In grote keukens, zoals het Carlton, is het gebruikelijk dat voor elke taak een andere kok verantwoordelijk is. Een brigade van 50 mensen is geen uitzondering. Zo is er een aparte chef voor voorgerechten, hoofdgerechten, groente, desserts en ook voor ijs. De chefs hebben koks onder zich en daaronder komen de leerlingen: de keuken is dus een hele hiërarchie met vele rangen en standen: zo zijn er mensen die ijs maken en ijs uithakken.

Bij de ijszwaan moest ook een mooi gerecht komen. Escoffier verzon, waarschijnlijk samen met zijn patissier, een dessert voor de Australische sopraan. Het bestond uit perziken, gepocheerd in vanillestroop, op een bedje van vanille-ijs met gesponnen suiker. Daarbij wordt een saus geserveerd van gepureerde frambozen. Het gerecht werd geserveerd in een zilveren schaal die werd gepresenteerd in de ijszwaan.

Voor Pêche Melba is het van groot belang dat de perziken perfect van rijpheid zijn. Kies bijvoorbeeld voor Montreuil-perziken. De perziken worden slechts enkele seconden gepocheerd, in ijswater gekoeld en vervolgens wordt het velletje eraf gepeld. Na het ontvellen worden de vruchten besprenkeld met wat suiker en afgekoeld. Officieel hoort het dessert in een (zilveren) timbaaltje geserveerd te worden: onderop een laag vanille-ijs, daarop worden met beleid de perziken gelegd en daarover wordt de frambozensaus geschonken. Soms wordt het dessert met geschaafde verse amandelen gegarneerd.

Overigens werd Auguste Escoffier later hevig verliefd op Nellie Melba en bedacht hij nóg een gerecht voor haar: Melba toast. Maar dat is een ander verhaal.

Varianten op de Pêche Melba

Gegrilde Peach Melba

Pêche Melba-taart

Gerelateerde items

  1. Pêche melba

    Pêche melba

    75 min
    Met een account kun je dit recept bewaren
  2. Peche melbataart

    Pêche melbataart

    45 min
    Met een account kun je dit recept bewaren
  1. Keuzestress! 6x de allerlekkerste comfortfood-recepten
  2. Fiet fieuw! 14x romantische recepten voor Valentijnsdag
  3. Deze heerlijke vegetarische gerechten zet je binnen 15 minuten op tafel!
  4. Zo bak je aardappeltjes goudgeel
  5. Dit waren de populairste recepten van 2018
  6. Ga je gourmetten? Met deze tips gegarandeerd een leuke avond!
  7. Zo maak je een feestelijk kerstmenu van 5 gangen
  8. Met deze 6 professionele tips maak je de allerlekkerste stamppot!
  9. De smaak van de zon in bijzondere Griekse producten
  10. 11 x lekkere recepten met zoete aardappel
  11. Bellissimo! 12 x heerlijke recepten voor risotto
  12. Dit is de snelste manier om een pompoen te schillen én te snijden
  13. 20 x tips voor de lekkerste ontbijtjes
  14. 17 x recepten voor het organiseren van een heerlijke brunch
  15. 12 x koken voor en met kinderen!
  16. 18 x lekkere recepten uit de Indische keuken
  17. Dit zijn de gezonde voordelen van rode kool (mét recepten!)
  18. 10 x feestelijke recepten voor een lekkere kerstbrunch
  19. De lekkerste recepten voor een heerlijke tapas avond
  20. De beste smaakcombinaties voor een sensationele gin-tonic
Logo 24Kitchen

Footer mobiel

  • Contact
  • Cookiebeleid
  • Gebruiksvoorwaarden
  • Privacyvoorwaarden

Footer navigatie

  • Receptenzoeker
  • TV Gids
  • TV Aanbieders
  • Contact
  • Cookiebeleid
  • Gebruiksvoorwaarden
  • Privacybeleid

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

  • Twitter
  • Instagram
  • Facebook
  • Youtube