Zoals met elk goed (en slecht) idee, was het een vriendin die me erover tipte. Toegegeven, ik was niet direct onder de indruk. Tot ik er in de winkel tegenaan liep en dacht: 'Waarom ook niet?'. Dus ik nam 'm mee naar huis en inderdaad, het ding doet wat het belooft, en meer. 

Mijn favoriete tool

Wat moge dat dan zijn? Een rasp. Een microplane om precies te zijn - en dat is een stuk spetterender dan het klinkt. De vlijmscherpe rasp, raspt zonder problemen knoflooktenen tot een zachte massa voor dressings, gember tot de perfecte smaakmaker voor in mijn thee (inderdaad, pro's raspen hun gember voor in de thee ) en citroenschil tot prachtige sneeuwvlokjes voor in de citroentaart. 

Van houtbewerking naar keukengereedschap

Na wat onderzoek blijkt de microplane ook niet 'zo maar een rasp te zijn'. Het ding is ooit ontworpen voor houtbewerkers om hun gereedschap te slijpen.

Of eigenlijk: een Canadese huisvrouw was zó klaar met het raspen van sinaasappels voor een sinaasappeltaart dat ze uit pure frustratie naar het houtbewerkingsgereedschap van haar man greep. Haar lamme arm verdween als sneeuw voor de zon.

Wat is er dan zo speciaal aan? Een bepaalde manier van vervaardigen wat photo-edging wordt genoemd. Een technisch verhaal waar ik jullie niet mee ga vervelen maar wat wel het onderscheid maakt tussen dit vlijmscherpe godsgeschenk en de huis-tuin-en-keuken-blokrasp.